L’acte de celebració s’ha realitzat a la Casa de Convalescència (Recinte Hospital de Sant Pau), amb una assistència de 150 persones, on hi eren representants de les institucions, de la Generalitat, Parlament i Ajuntament de Barcelona, al costat de veterans militants del sindicat i de representants de les organitzacions que formen part de la USOC de les seves federacions sectorials i unions territorials i de representants de la confederació USO. També ens han acompanyat representants dels sindicats, direccions d’empreses on tenim representació i organitzacions socials de Catalunya.
L’acte s’ha iniciat amb la projecció d’un audiovisual amb la història de la USOC, i ha estat presentat per Víctor Jiménez, company de la Federació d’Ensenyament, que agraïnt la presència de tots els assistents a l’acte, ha recordat breument la història de la USOC.
Julio Salazar secretari general de la Confederació Unió Sindical Obrera, considera un dia emotiu complir 50 anys, que amb tants esforços s’ha construït, i mostra el reconeixement als homes i dones que han fet possible el desenvolupament del sindicat, i perduren els principis i valors de la carta fundacional de la USO. Destaca l’esforç que es va fer al passat, que ha de servir de palanca per al futur per seguir fent sindicat i sindicalisme, fent realitat la utopia de seguir construint la USOC per als treballadors/es de Catalunya.
Josep Ginesta, secretari general del departament de Treball i Afers Socials, en nom del govern de la Generalitat, destaca la importància del sindicalisme fort per democratitzar el mercat de treball, i el paper jugat per la USOC en la defensa dels drets dels treballadors/es de Catalunya. Tenim grans reptes per al futur i cal seguir treballant per arribar a ells.
Montserrat Ballarín, Regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, agraeix la invitació, i entén que aquest acte és una manera de renovar el compromís amb el sindicat, i de seguir lluitant, també comparteix la idea de la necessitat d’un sindicalisme útil per millorar les condicions laborals. El repte és superar l’individualisme i reivindicar el paper del sindicalisme en la defensa dels drets dels treballadors/es a la ciutat de Barcelona.
M.H. Sra. Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, reconeix que el 50è aniversari demostra molts anys en la defensa de les llibertats i la democràcia, és important recordar que la defensa dels drets dels treballadors són imprescindibles pel seu paper de contrapès davant dels poders econòmics, reconeix el paper de la USOC a la defensa dels drets des de la independència dels partits i la defensa de la justícia social. Destaca el risc d’exclusió social i pobresa malgrat treballar, i que hem d’encarar un salari mínim digne, lluitar contra la precarietat laboral, la desigualtat de gènere, la bretxa salarial existent que cal seguir lluitant per corregir-la, l’atur juvenil i l’atur de llarga durada. Destaca el paper del Parlament per a la derogació de la llei mordassa i està en contra que es coarti i criminalitzi l’acció parlamentària i tampoc podem acceptar la criminalització de les lluites sindicals.
Maria Recuero secretària general, inicia la seva intervenció recordant
tots els homes i dones que formen la USOC avui, i també els que l’han precedit.
Des de les reunions clandestines dels anys 60, en plena dictadura, l’inici de l’organització del sindicat en la sortida democràtica de la dècada dels 70, la participació des del primer moment en l’Assemblea de Catalunya, la dura lluita en la reconversió industrial dels 80 o la crisi dels 90, ha anat en paral·lel a un camí lent però constant en la construcció d’un sindicat d’arrel catalana, instaurat a tot el territori i a tots els sectors de la nostra societat. Històricament, la USOC, ja des de la il·legalitat, ha treballat sindicalment en molts sectors laborals, dels quals hem de destacar el sector del Metall, el Tèxtil, la Banca, la Química, l’Alimentació i les Gràfiques. Més endavant, el treball sindical es va anar ampliant a altres sectors com l’Ensenyament, les Assegurances, l’Aigua-Gas-Electricitat, les Administracions Públiques, l’Hostaleria, la Sanitat, la Vigilància i Seguretat, la Mineria, la Construcció, el Comerç, el Transport, i un etcètera de sectors presents a la societat.
També comenta que cal remarcar la nostra presència històrica a un munt d’empreses de totes els tamanys i sectors com la Hispano Olivetti, ASEA, Printer, Cobega, Inter, Banc Ibèric, Banc Bilbao, Banc Santander, La Sed, Papereria Espanyola, Schindler, Nerva, Phillips, Miniwatt, Rivière, Sharp, Bayer, Basf, Roca, ABB, Ercros, Vulcano, Camy/Nestlé, Valentine, Makro, Torredemer, Fontanals ….
Els homes i dones de la USOC sempre han ofert una mirada àmplia a la lluita pels drets dels treballadors i treballadores. Malgrat les dificultats i la manca de recursos, sempre s’ha prioritzat la presència del sindical a tot el territori i a tots els sectors i, també, en els àmbits confederals i internacionals.
Els aspectes que va destacar de la història del sindicat, són alguns dels perquè la USOC ha arribat als 50 anys de vida. Un altre perquè, és l’enorme perspectiva social de la seva acció sindical. La lluita per les desigualtats, els riscos en el treball, el paper de la dona (en aquest punt reivindica la mirada de la USOC envers les dones en la lluita sindical, i diu sentir-se orgullosa de dirigir una organització on ser secretària general no és un fet extraordinari, sinó que es veu com quelcom normal). Una organització on el nombre de delegades dones sempre ha estat molt elevat i això atorga una mirada a vegades diferent i més àmplia a l’acció sindical.
La feina de la USOC amb els treballadors immigrats també obeeix a aquesta perspectiva humana, solidària i social. Igual que ho són els esforços amb els treballadors joves i la gent gran.
Per a ella és un privilegi i una sort commemorar una efemèride com la que avui ens aplega aquí. 50 anys de lluites sindicals passades, ens han fet forts per als pròxims anys que han de venir.
També fa un record per a tots els companys i companyes que han protagonitzat aquestes lluites i ja no estan amb nosaltres i, tots aquells que per diverses circumstàncies avui haurien compartit aquest acte i no han pogut assistir. De tots ells i elles també és aquest 50è aniversari perquè van lluitar per fer-ho possible.
Finalment comenta que els anys que venen seran difícils per la situació social i laboral que ens hi trobem però la USOC lluitarà com a tercer sindicat a Catalunya, per defensar els seus reptes de futur, alguns d’ells són:
– recuperar la força impulsora que significa la negociació col·lectiva a les empreses
– millorar dels salaris per recuperar el consum i permetre el creixement econòmic
– impulsar la igualtat entre homes i dones i aconseguir eliminar qualsevol tipus de discriminació
– lluitar contra l’atur de llarga durada i l’atur en els joves
– defensar l’Estat del Benestar
– lluitar perquè hi hagi unes polítiques econòmiques que promoguin el creixement i la creació d’ocupació real i de qualitat.
– Construir una Catalunya Social
Acaba amb un fragment de la Carta Fundacional de la Unió Sindical Obrera:
“Irrompem en el sindicalisme perquè és històricament el més proper i fidel als interessos obrers i a les necessitats del poble, i perquè és per excel·lència l’instrument democràtic de major eficàcia a l’abast dels treballadors i treballadores”.
Durant tot l’acte s’ha pogut visualitzar l’exposició que la USOC ha realitzat amb la seva història, sent fidels als ideals i treballant per al futur. Aquesta exposició es podrá veure als locals de la UNC (C/ Sant Rafael 38-42).