28 d’abril. Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball


Des de la USOC, en aquest 28 d’abril, “Dia Internacional de la salut i la seguretat en el treball”, ens unim a la crida de la Confederació Sindical Internacional (CSI), que continua amb l’exigència que la salut i la seguretat en el treball siguin reconeguts com a dret fonamental.

I tornem a fer-ho perquè, lluny de ser reconeguts com a dret fonamental, les terribles xifres de sinistralitat laboral al nostre país certifiquen que la salut de les persones treballadores no és una prioritat i que alguna cosa falla estrepitosament en la política de prevenció de riscos.

Durant l’any 2024, s’han produït 796 accidents de treball mortals, un 10,4% més, i 75 treballadors i treballadores morts més que l’any anterior. En el cas dels accidents in itinere, a 2024 es van registrar 87.986 accidents amb baixa, dels quals 1.030 van ser greus i 150 accidents van ser mortals. En total, la xifra augmenta fins a 1.181.202 accidents, dades inassumibles i per als quals exigim mesures urgents.

Al 2024 s’han registrat 26.993 comunicats de malaltia professional, un nivell de notificació escàs, que oculta la major part dels casos de malalties produïdes pel treball i que no soluciona el problema de subregistre d’aquestes. Per això, a la USOC reclamem des de fa temps la modificació de la normativa, especialment del quadre de malalties professionals i posar fi a la seva infradeclaració.

STOP VIOLÈNCIA EN EL TREBALL

A la USOC centrem la nostra campanya aquest 28 d’abril en la reivindicació d’espais de treball segurs i lliures de violència. Denunciem la creixent incidència de la violència i les agressions en els centres de treball com una realitat inacceptable que vulnera els drets fonamentals de les persones treballadores.

És inadmissible que, en ple segle XXI, continuem enfrontant situacions d’assetjament, maltractament físic o verbal, amenaces i qualsevol altra forma de violència que afecta la dignitat i la integritat dels qui exerceixen el seu treball diari.

La violència en l’àmbit laboral no és un problema aïllat ni excepcional. Es tracta d’un fenomen estructural que, en molts sectors, ha estat normalitzat o minimitzat, deixant a les persones treballadores en un estat d’indefensió.

Des del sector sanitari i educatiu, fins al comerç, el transport i l’Administració pública, els casos d’agressions per part d’usuaris, clients, alumnes, comandaments i superiors o fins i tot entre companys de treball són cada vegada més freqüents. No obstant això, en moltes ocasions, aquestes situacions són invisibilitzades o mal gestionades, la qual cosa perpetua la impunitat i la desprotecció.

La violència laboral és un risc laboral, per això, exigim el seu reconeixement i prevenció. Instem el Govern que dugui a terme l’aplicació normativa del Conveni 190 sobre Eliminació de la Violència i l’Assetjament en el Món del Treball de la OIT, ratificat en 2022, que estableix el dret de tota persona a espais de treball lliures de violència i assetjament.

Amb aquesta ratificació, s’ha adquirit l’obligació d’adoptar mesures de caràcter legislatiu per a exigir als ocupadors a adoptar i aplicar, en consulta amb les persones treballadores i els seus representants, una política del lloc de treball relativa a la violència i l’assetjament. També haurà d’establir mesures de seguiment de compliment de la norma com, per exemple, garantir l’accés a mecanismes d’atenció davant la violència i l’assetjament, mecanismes de solució de conflictes, mesures de protecció, accés a la justícia i reparació de les víctimes.

Des de la USOC exigim que la prevenció de riscos laborals no es limiti únicament als aspectes físics de l’entorn de treball. La violència laboral ha de ser reconeguda com un risc psicosocial que afecta la salut mental i física de les persones treballadores, generant estrès, ansietat, depressió i, en els casos més greus, incapacitats permanents i, fins i tot, l’abandonament del lloc de treball. És responsabilitat de les empreses i les Administracions garantir que els centres de treball siguin espais segurs, lliures d’agressions i fustigació.

Per això, exigim el reconeixement explícit de la violència en el treball com un risc laboral dins de la normativa de prevenció de riscos.

NO MÉS IMPUNITAT: EXIGIM RESPONSABILITAT I JUSTÍCIA

Les agressions en el treball no són “inconvenients de l’ofici” ni han de ser tolerades sota cap circumstància. Davant de la passivitat de moltes empreses i Administracions, exigim mesures concretes i efectives per a erradicar la violència en els centres de treball, que incloguin: responsabilitat empresarial, sancions efectives, reconeixement i reparació, major protecció legal.

Des de la USOC ens comprometem a continuar denunciant, secundant i defensant a totes les persones treballadores que siguin víctimes de violència en els seus centres de treball. La lluita per la seguretat i la dignitat laboral no és negociable.

Davant les esgarrifoses xifres de sinistralitat laboral que augmenten any rere any al nostre país, la USOC proposa:

  • Més inspeccions de treball. No podem permetre que hi hagi empreses que juguin amb la vida dels treballadors impunement. Necessitem més inspectors i sancions més dures per als qui incompleixin les normes de seguretat.
  • Reforç de la formació en prevenció. Tots els treballadors han de rebre formació específica sobre els riscos del seu lloc i com evitar-los. I no sols a l’inici de la relació laboral, sinó de manera periòdica.
  • Reducció de la càrrega laboral. La fatiga i l’estrès són factors de risc que augmenten els accidents. Exigim jornades laborals raonables.
  • Protecció real per als delegats de prevenció. Són la primera línia de defensa contra la sinistralitat però, moltes vegades, sofreixen represàlies per part de l’empresa. És necessari garantir el seu treball i ampliar les seves competències.
  • Major control sobre els subcontractes. L’externalització de serveis no pot ser una excusa per a precaritzar l’ocupació i reduir les condicions de seguretat. Les empreses principals han de ser responsables del compliment de la normativa en tota la cadena productiva.
  • Revisió dels coeficients reductors per a la jubilació. Hi ha sectors on la sinistralitat és especialment alta. Els treballadors d’aquests sectors no poden continuar esperant fins als 65 anys per a jubilar-se en condicions dignes.

ENLLAÇ ALS DÍPTICS USOC 28A

Continuarem treballant perquè el treball no ens costi ni la salut, ni la vida.

STOP VIOLÈNCIA EN EL TREBALL! NI UNA MORT MÉS EN EL TREBALL