11081001FF GENT FENT CUA PER FER LA REVISIî D'AJUT PIRMI AL SOC DEL CARRER SEPULVEDA DE BARCELONA. FOTO FERRAN FORNƒ

Valoració Atur Agost 2019


La manca de govern al país deixa un agost de xifres de crisi.

• El pitjor agost des de 2010 deixa dades preocupants en contractació, amb una caiguda del 20% en la indefinida
• Les dades de matriculacions i turistes d’ahir ja vaticinaven el cop a l’ocupació, amb dos sectors bàsics al nostre país que ja no funcionen per inèrcia

L’atur ha pujat en acabar agost, com és tendència en els últims anys, però ho ha fet amb xifres dels anys de la destrucció d’ocupació, sumant 12.588 persones a les llistes del SEPE a Catalunya. “Es podia esperar que la inèrcia de l’economia, el desgovern del país, acabés passant factura a tot, i entre ahir i avui ho estem veient. Des que vam saber que havia caigut el nombre de turistes, ens ho podíem imaginar. Fins al que sembla que funciona per si sol, deixa de fer-ho si no es té cura”, lamenta Maria Recuero secretària general de la USOC.
La pujada de l’atur a l’agost suposa un 15,5% més del que va pujar l’agost de 2018, i ho ha fet en tots els sectors excepte Agricultura, . “Amb especial incidència entre els menors de 25 anys, la tradicional mà d’obra de saldo dels nostres estius, que al setembre tornen a la casella de sortida en el seu intent de ficar el cap en el món laboral”, continua Recuero
A més, la contractació segueix suposant “un clar senyal de perill: l’ocupació i l’economia en general han començat una perillosa costa avall. Els contractes signats han baixat més d’un 6% respecte a 2018, i només 11 de cada 100 són indefinits. Però és que, si mirem només aquest tipus de contractes, el tall ha estat molt més gran: han caigut un 38%”, exposa la secretària general d’USOC.
Maria Recuero crida a la responsabilitat a tots els partits polítics perquè treballin des de ja “en les mesures urgents i eternament posposades al nostre país. A veure si d’una vegada tots s’adonen que la prioritat de la legislatura ha de ser la qualitat de l’ocupació i no el joc de les cadires ni els documents pomposos. La indústria de l’automòbil està en el xassís, amb frenades en les vendes i contínues amenaces de regulacions d’ocupació des de la més que desafortunada guerra suïcida al dièsel, i pel que fa al turisme estem veient com en la crisi d’ocupació directa i indirecte que suposen els intents de tancament de Ryanair no s’està movent un dit per posar fre a la situació”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .