Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Desembre 2021


2021 tanca amb una recuperació de l’ocupació que segueix deixant de banda les dones.

  • Desembre acaba amb 664 aturats menys a Catalunya
  • Millora l’ocupació respecte del 2020, amb 128.553 persones menys sense feina

L’any 2021 acaba fent un lleu respir al mercat de treball a Catalunya. El mes de desembre ha tancat amb 664 aturats menys i també  128.453 aturats menys que fa un any.

“No es pot negar, a la vista de les dades, la recuperació que experimenta l’ocupació , ja que venim d’una situació més que crítica. No obstant això, aquesta recuperació no està aconseguint de la mateixa manera tothom, ja que les dones continuen sent les que més pateixen les conseqüències de la crisi de l’ocupació. I encara tenim 369.158 persones sense feina”, apunta Maria Recuero secretària general d’USOC.

Tot i el descens general de l’atur al llarg d’aquest any, el 2021 acaba amb 210.323 dones sense feina, el 57% de les persones a l’atur

Puja l’atur en indústria i construcció

El descens de la desocupació s’ha produït de forma generalitzada a tots els sectors especialment en serveis (-1059), excepte a la indústria (497) i la construcció (447). “Cal mirar enrere i aprendre de les lliçons que han deixat altres crisis. Cal apostar per invertir i reforçar el sector industrial, que afecta directament els elevats preus de l’electricitat. Revisar i reflexionar sobre el nostre sistema econòmic pot contribuir a posar els fonaments d’un mercat de treball estable i futur”, reflexiona Recuero.

Quant a la contractació, puja el nombre de contractes fins a 221.165, dels quals el 14,8% són indefinits. “Volem que amb els canvis que introdueix la nova reforma laboral quant a la contractació, la temporalitat dels contractes es redueixi dràsticament. La precarietat, la parcialitat no desitjada i la temporalitat continuen sent la tònica general. Molt ens temem que la reforma laboral aposta més per canviar noms que qüestions de fons”, conclou Recuero.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged , .