Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Maig 2020


L’ocupació rep un fort cop a Catalunya al maig, amb un increment de 15.339 persones en atur, que s’ha emportat per davant més de 126.000 de llocs de treball amb la crisi de la Covid-19.

  • L’afiliació a la Seguretat Social es recupera amb gairebé 200.000 cotitzants més a final de mes
  • 457.909 persones s’han incorporat a la feina després dels ERTOs per causa de força major i USOC demana que s’ampliï aquesta mesura fins al 31 de desembre perquè es garanteixi l’ocupació

Maig d’alarma: ha estat el pitjor mes de maig de la història per les dades de l’atur. Així i tot, els 26.573 nous aturats que ens deixa semblen la llum a la fi del túnel que ha estat el pitjor trimestre de la història recent del món. Espanya suma 611.829 persones més en la desocupació des del març, a més dels treballadors i treballadores que segueixen regulats. Al maig, informa la Seguretat Social, 457.909 van tornar als seus llocs de treball després dels ERTOs per causa de força major, a Catalunya l’atur ha pujat en 15.339 persones.

“En molts casos, s’han reincorporat sense haver cobrat encara la seva prestació. Aquests tres mesos han estat nefastos per a centenars de milers de famílies i no es pot abaixar la guàrdia en la protecció social perquè al maig s’hagi reduït la pujada de l’atur. La realitat és que segueix pujant”, denuncia Maria Recuero secretària general d’USOC.

La Seguretat Social ha guanyat 187.814 afiliacions al tancament del mes, amb un augment mitjà diari de 97.462 cotitzants durant tot maig. “Per descomptat que suposa un cert alleujament, però no podem tornar a confiar en l’estiu i en el turisme com hem fet tants anys. Aquesta crisi li ha donat una bufetada al nostre sistema productiu, que ni era un sistema ni produïa res. I l’ocupació que torna segueix sent en Serveis i en Construcció. O s’accelera la lluita per la indústria que ens queda i es potencia una altra lligada a la innovació, o estarem sempre depenent del que els corrents internacionals decideixin per nosaltres”, continua Recuero.

En aquest sentit, adverteix que a les dades de l’atur “encara els queda una bona sacsejada. Estem veient com moltes empreses estan aprofitant aquest soroll per destruir ocupació. El més imminent i per importància és Nissan i tota la seva indústria auxiliar, que pot colpejar amb 25.000 acomiadaments, quan actualment a Catalunya tenim 467.810 persones a l’atur. En aquests moments hi ha empreses que encara estan fent balanç de la crisi per saber si tanquen o no, si l’ERTO es converteix en ERO. Per a totes aquelles que vulguin seguir amb la seva activitat i la seva ocupació ha de seguir havent-hi flexibilitat en els pagaments. Els ERTO com matalàs per recuperar l’activitat han de poder perllongar-se fins al 31 de desembre a totes aquelles empreses que garanteixin que la mesura és per preservar l’ocupació”, demana la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .