Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Març 2021


Setmana Santa deixa la primera baixada de l’atur en sis mesos, però la fi dels ERTO amenaça amb incrementar de manera brusca l’atur al juny.

  • L’atur segueix estant per sobre de 500.000 persones, però 157.873 treballadors estan regulats de manera temporal
  • Els contractes indefinits dupliquen la seva ràtio, 18,4% de total, la meitat per conversions fruit de la campanya contra el frau en la contractació temporal

Una Setmana Santa intermareal, entre onada i onada de Covid, ha permès la sortida de l’atur a Catalunya de 6.390 persones, gairebé totes en serveis, tot i les restriccions a la mobilitat interregional i les mesures vigents en l’hostaleria.

L’atur mensual baixa per primera vegada des del setembre i se situa en 505.900 persones, “però és una dada enganyosa. A poc més d’un mes que finalitzi l’estat d’alarma i també l’última pròrroga dels ERTO excepcionals, 157.873 treballadors estan regulats de forma temporal. Moltes empreses ja estan fent ERO malgrat aquest marc especial dels ERTO, que segueix sent un mur de contenció. Temem que, si s’obre aquesta comporta de cop, ens trobem amb un escenari d’un augment brusc de l’atur a partir del mes de juny”, adverteix Maria Recuero secretaria general d’USOC.

Pel que fa a les dades interanuals, març de 2020 va ser el primer mes parcialment afectat per la pandèmia, encara que l’atur es va disparar a l’abril i, llevat de l’estiu, no ha deixat de créixer. “Encara que aquest març hagi baixat lleugerament l’atur per coincidir amb les contractacions de Setmana Santa, la tendència del que portem de 2021 és altament preocupant: tots els mesos registren xifres d’aturats per sobre d’abril i maig de l’any passat, el que indica que la desocupació del coronavirus s’està cronificant i no s’estan dinamitzant nous sectors econòmics”, continua Recuero.

La dada positiva de març la deixa la ràtio de les contractacions indefinides: el 18,4% del total, encara que més de la meitat han estat conversions. “Això és, en gran part, fruit de la campanya especial d’Inspecció de Treball, que va aflorar desenes de milers de contractes temporals fraudulents. En aquest sentit, seguim defensant que el contracte inicial sigui indefinit, excepte causa que justifiqui la temporalitat, i no a l’inrevés, com és la pràctica habitual. Però aquestes xifres també demostren que hi ha activitats que estan trobant el seu nínxol en el nou marc productiu i són aquests projectes els que cal potenciar: accelerar la reconversió postergada”, apressa la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged , .