Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Octubre 2021


Baixa l’atur i puja l’afiliació, arriba el moment que aquesta feina sigui indefinida i a jornada completa.

  • USOC demana que s’instauri sense més dilació el contracte indefinit per defecte i que no es facin pegats sobre les reformes laborals anteriors
  • “No s’ha d’improvisar, cal construir un marc laboral del segle XXI amb la qualitat de l’ocupació com a objectiu”, demana la secretaria general de l’USOC

Les dades de l’atur a Catalunya continuen una tendència positiva en nombre, amb una tímida baixada a l’octubre de menys 510 persones, mes tradicionalment de pujades, però arriba el moment de decidir quin model volem. Tot i que amb 40.472 persones a l’ERTE que se sumen a les 377.960 persones a l’atur, l’objectiu no és que s’abandoni l’atur per qualsevol contracte.

Els afiliats a la Seguretat Social pugen també, fins a 21.171 persones, encara que s’observen maniobres que no canvien: altes els dilluns, baixes els divendres. Expliquen, alhora, que seguim amb 262.995 de contractes per mes, perquè únicament el 15,5% són indefinits. Més d’un terç, a més, conversions de temporals inicials, bé per complir el període màxim establert o per sanció d’una Inspecció desbordada.

“Gairebé la meitat dels contractes indefinits han estat a temps parcial. Puja l’ocupació, però baixen les hores treballades, com ens va mostrar l’EPA que acabem de conèixer. Les dades en verd sempre són positives, és clar, però encara estem al nivell d’aturats del 2018, i amb contractes temporals i a mitja jornada entre els qui troben feina. Els contractes que han pujat més respecte a l’any passat, de fet, són els temporals a mitja jornada. La implantació del contracte indefinit per defecte no pot esperar més, no podem crear i destruir llocs de treball alhora, cal estabilitzar l’ocupació i que un lloc generi prou jornades per poder parlar d’un salari digne”, defensa Maria Recuero, secretària general d’USOC.

L’atur femení ha baixat lleugerament, davant de la pujada del masculí. “Una correcció mínima que no canvia el fet que el 57% de les persones a l’atur són dones”, apunta Recuero. Per col·lectius vulnerables, també crida l’atenció la important pujada entre menors de 25 anys i entre els que no tenien feina anterior, “calaix de sastre estadístic que barreja joves a la recerca de la seva primera feina amb aturats de llarga durada. La incidència de la desocupació de llarga durada entre dones de més de 44 anys és dramàtica i amenaça d’instal·lar-les en la pobresa estructural”, adverteix la secretària general d’USOC.

Recuero demana “una reforma laboral urgent, valenta i sense doblecs. No volem cap altre pegat sobre les dues anteriors. Cap va solucionar la precarietat en l’ocupació i cap no s’adapta al món de la feina que tenim avui dia. No val suprimir alguns articles, cal construir un marc laboral del segle XXI i amb la qualitat de l’ocupació, no la quantitat, com a objectiu”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .