11081001FF GENT FENT CUA PER FER LA REVISIî D'AJUT PIRMI AL SOC DEL CARRER SEPULVEDA DE BARCELONA. FOTO FERRAN FORNƒ

Valoració de l’atur a l’Octubre de 2016


MÉS AFILIATS A LA SEGURETAT SOCIAL, MÉS ATUR, MÉS PRECARIETAT

• L’atur augmenta a Catalunya a l’octubre a 7325 persones, però l’afiliació puja en 5.858 persones.
• La desocupació registra el seu menor repunt en aquest mes des del 2007 i situa la xifra total d’aturats en 458.406, segons dades del SOC
• L’ocupació de baixa qualitat es consolida en les xifres mes rere mes.

A l’octubre es van registrar 267.442 contractes, xifra rècord en aquest mes en els últims nou anys, tan sols 36.152 contractes (el 13,5% del total) van ser de caràcter indefinit.

En paraules de Maria Recuero secretària general de la USOC, “la destrucció o extinció d’ocupació estable i de qualitat s’està suplint amb temporalitat i jornades parcials en molts sectors, sent dades a priori positius s’amaguen darrere un futur de treballadors i treballadores més empobrits i molt exposats a qualsevol canvi en el ritme econòmic”.

A més, des de la USOC s’adverteix que els contractes per obra i servei i per necessitats de la producció suposen 9 de cada 10, sent molts d’ells fraudulents, de manera que “urgeix d’una vegada per totes una major vigilància i sancions més dures per als que s’estan aprofitant vilment de les conseqüències de la crisi”.

L’atur només va baixar a l’octubre a la construcció (-614 aturats, -1,35%) i pujar a la resta de sectors, especialment en els serveis, que van sumar 6.482 desocupats més (+ 2,1%). El segueixen l’agricultura, amb 1293 aturats més (+ 12,2%); el col·lectiu sense ocupació anterior (+102 aturats, + 0,35%), i la indústria, on la desocupació va créixer en 62 persones (+ 0,11%).

La creació d’ocupació, per la seva banda, va marcar un rècord en la sèrie històrica (des d’octubre del 2001) amb una pujada de l’afiliació a la Seguretat Social de 5858 persones. “Les jornades parcials i baixos salaris segueixen empobrint gran part dels treballadors que es veuen obligats a agafar ocupacions mal remunerades i amb jornades ridícules”, referent a això Recuero afegeix que “aquest model de mercat laboral ja està condicionant el sistema públic de pensions, sense ocupació de qualitat no hi haurà veritable recuperació”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged , , .