11081001FF GENT FENT CUA PER FER LA REVISIî D'AJUT PIRMI AL SOC DEL CARRER SEPULVEDA DE BARCELONA. FOTO FERRAN FORNƒ

Valoració de l’evolució de l’atur durant l’any 2018


• Es redueix l’atur, però es cronifica la precarietat i la pobresa

• Més d’un 25% dels contractes van durar menys d’una setmana.

La situació de l’atur a Catalunya va finalitzar l’any 2018 amb 392.907 persones, es va reduir l’atur en relació al mes anterior en 1.498 persones i en relació a l’any anterior en 25.111 persones amb una reducció del 6%.

Per Maria Recuero secretària general d’USOC “la campanya de Nadal maquilla els resultats, ja que la reducció de l’atur es produeix en el sector serveis amb una reducció en 1.487 persones”.

Es produeix un increment d’afiliats a la Seguretat Social en unes 1.337 persones situant-se en 3.396.621 persones, amb un augment durant l’any en 96.437 persones, per Recuero “es parla de més afiliats de la Seguretat Social, però no de la qualitat de les cotitzacions”.

També per la secretària general d’USOC “és preocupant que l’atur s’incrementa en la indústria i la construcció durant el mes de desembre i suposa que no s’avança en el canvi d’un model productiu que la indústria sigui un puntal del creixement de l’ocupació”.

Tot i la campanya de lluita contra el frau promoguda per la Inspecció de Treball, la temporalitat se situa en el 87,2% del total de contractes, que per Recuero “cal més instruments per a la lluita contra la precarietat laboral, ja que molts contractes de treball més del 25% dels contractes durar menys d’una setmana”.

Per a la secretària general d’USOC segueix “amb la bretxa de gènere, les dones són el 56% del total d’aturats, així com un 40% dels aturats han perdut tota la cobertura social”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .