Logo USOC ICO

Valoració de l’IPC febrer 2021


L’IPC pla amaga un nou cop a l’economia familiar i a l’alimentació saludable

  • La fruita, la calefacció de gasoil i el transport, entre les pujades de preus de febrer.
  • Cau la pujada salarial mitjana pactada: revalorar salaris en els sectors que augmenten en beneficis és bàsic per sostenir el consum.

L’IPC anual es manté pla, però amb pujades de preus en aspectes bàsics de la vida quotidiana. L’índex de preus al consum de febrer va registrar un nou augment de preus en la fruita, que està convertint-se en l’or de la pandèmia per a les famílies amb menys recursos, penalitzant una dieta saludable, factor important en la lluita contra la covid, en desenes de milers de llars amb nens.

També augmenta el preu del gasoil de calefacció, enfront de la contenció de l’energia, i pugen el transport i els seus combustibles. Mentrestant, la pujada salarial mitjana pactada es redueix respecte al gener, i passa de l’1,91% a l’1,45%.

“Efectivament, moltes empreses no poden afrontar una pujada salarial, els costa mantenir l’ocupació, però hi ha moltes altres que no estan afectades per la falta d’activitat, i fins i tot, al contrari. La covid està colpejant dur en grans sectors, però la producció agroalimentària, la indústria química i de productes d’higiene, els serveis informàtics i de telecomunicacions, i un llarg etcètera … No només no estan afectats, sinó que registren una facturació i beneficis que no coneixien abans de l’estat de l’estat d’alarma”, recorda Maria Recuero secretària general d’USOC:

Per això, “considerem que suposa una mesura de responsabilitat social que les empreses que doblen beneficis responguin amb una millora dels salaris i condicions dels seus treballadors. Només amb ocupació estable i justament remunerada en els sectors que segueixen en peu poden fer front a la caiguda de consum que tants altres llocs de treball s´enporten per davant “, demana Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged , .