Valoració de l’IPC Maig del 2024


Els preus tornen a pujar al maig per tercer mes consecutiu.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,3% al maig respecte al mes anterior i va elevar tres dècimes la taxa interanual, fins al 3,6%, el nivell més elevat des de l’abril del 2023, a causa de l’encariment de l’electricitat després de la pujada de l’IVA de la llum, ja que els carburants van abaixar els preus menys que un any abans, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirmen els avançats a finals del mes passat.

Els aliments s’han situat un 3,8% més cars que fa un any, una xifra tres dècimes més baixa que el mes passat. En termes intermensuals, durant el maig els preus han repuntat un 0,3% a Catalunya.

Respecte del 2023 el que més s’ha encarit amb diferència és l’oli (+48,2%). Amb variacions menys pronunciades hi ha la carn ovina (+9,2%) i les fruites fresques (+8,8%). En canvi, ha abaixat el preu de la llet (-4,2%), els llegums (-2%) i els cereals i derivats (-1,3%).

Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC, “l’energia de la llar és un bé de primera necessitat i no pot estar gravada en funció de les fluctuacions dels mercats. Si li sumem l’amenaça que el preu dels principals productes bàsics d’alimentació recuperin la seva taxa d’IVA l’1 de juliol, ens trobem davant un combo explosiu per als ciutadans”.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va pujar una dècima al maig, fins al 3%, taxa sis dècimes inferior a l’IPC general.

Per províncies, la variació interanual de l’IPC al maig es va situar en el 3,7% a Lleida, en el 3,6% a Barcelona, en el 3,5% a Tarragona i en el 3,4% a Girona. Respecte a l’abril, els preus van pujar un 0,4% a Barcelona, en un 0,3 a Tarragona i Lleida, i en un 0,2% a Girona.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’IPC també es va situar en el 3,6%, també tres dècimes més que la dada registrada al març. Catalunya no s’ha situat entre les comunitats de l’Estat amb la inflació més elevada durant el cinquè mes de l’any. El rànquing l’han encapçalat Galícia (4%) i el País Basc (3,9%), mentre que a l’extrem contrari s’han situat Melilla (8+2,9%) i Ceuta i les Canàries (3,4%, respectivament).

Finalment, la secretària general de la USOC insta als actors implicats a què “sense colors ni ideologies, busquin consens per a una fiscalitat per a la ciutadania, per al benestar de les famílies i per al sosteniment dels serveis públics”.

Valoració IPC MAIG 2024

Posted in Valoració IPC and tagged , .