12 de juny. Dia Mundial contra el Treball Infantil


La nostra societat continua avançant de manera vertiginosa, però encara continuen existint grans xacres, com és el cas del treball infantil.

El 12 de juny se celebra el Dia Mundial contra el Treball Infantil, una data establerta per l’Organització Internacional del Treball (OIT) l’any 2002 per conscienciar sobre la magnitud d’aquesta problemàtica i promoure els esforços per eradicar el treball infantil a tot el món.

El treball infantil és una realitat que afecta milions de nens i nenes arreu del món, privant-los de la seva infantesa, del dret a l’educació i del seu desenvolupament ple i saludable. Molts d’aquests infants es veuen obligats a treballar en condicions perilloses i explotadores, posant en risc la seva salut física i mental.

Aquest dia esdevé una oportunitat per a governs, organitzacions, empreses i societat civil per reflexionar sobre les accions necessàries per eliminar aquesta pràctica. S’han de promoure polítiques públiques eficaces, així com programes d’educació i suport a les famílies en situació de vulnerabilitat, per tal de garantir que tots els infants puguin gaudir d’una infantesa lliure de treball forçat.

El lema d’aquest any posa de manifest la necessitat d’intensificar els esforços per aconseguir l’objectiu d’erradicar el treball infantil en totes les seves formes per al 2025, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. És essencial que es reforci la cooperació internacional i es mobilitzin recursos per abordar les causes profundes del treball infantil, com la pobresa, la manca d’accés a l’educació i la discriminació.

Les dades més recents, obtinguts en 2023, revelen la preocupant xifra de 160 milions de nens, entre 5 i 17 anys, involucrats en el treball infantil a tot el món. Aproximadament, representa 1 de cada 10 nens, marcant un augment per primera vegada en dues dècades. D’entre aquests nens, 83 milions, es troben dins del rang d’edat de 5 i els 11 anys, mentre que 79 milions fan treballs perillosos que posen en risc la seva salut i el seu benestar.

Dades geogràfiques

La distribució geogràfica d’aquest succés és desigual. Àfrica encapçala la llista, amb més regions amb treball infantil, fent un total de 72 milions de nens treballant.

Àsia i el Pacífic van en segon lloc amb 62 milions en termes absoluts, la qual cosa representa el 7% de tots els nens. Junts, fan un total de 9 de cada 10 nens, a nivell mundial que es veuen forçats a treballar.

La resta dels nens treballadors es divideixen entre: Amèrica (11 milions) 5% del total d’americans, Europa i Agafava Central (6 milions), la qual cosa equival al 4%, acabant amb Aràbia saudita amb l’equivalent al 3% (1 milió).

Per gènere

Aquesta problemàtica dona amb més freqüència en el cas dels nens que en el de les nenes, amb independència de la seva edat. Encara que és rellevant destacar que, en el cas de les nenes, és més difícil obtenir dades ja que estàs es troben en una situació d’invisibilitat fent treballs domèstics, moltes vegades amb violència i explotació. Les estadístiques ens mostren: 97 milions de nens i 63 milions de nenes.

Per sectors

Els sectors on més preval el treball infantil són; Sector agrícola (70%), Sector serveis (20%) i Sector industrial (10%).

Nota. Les xifres de les formes més greus de treball infantil, com el tràfic de persones o el reclutament per a conflictes armats, podrien ser més comuns del que s’estima actualment.

Conseqüències del treball infantil

Les conseqüències que el treball infantil té sobre els nens i nenes sotmesos a aquesta problemàtica són devastadors i duradores. S’enfronten a desafiaments que van des de la privació de l’educació i salut fins a l’explotació, abusos i perills afecten el seu desenvolupament físic i mental a llarg termini.

Causes

Pobresa extrema: La major xifra de nens que constitueixen la xifra de treball infantil, es troben dins del llindar de pobresa.
Falta d’accés a educació: Perquè els països amb un major nivell de treball infantil puguin acabar amb l’explotació infantil, passa per tenir una educació de qualitat.
Mà d’obra barata: Alguns sectors es beneficien del treball infantil a causa del baix cost.
Per a abordar aquestes causes, és necessari un enfocament integral que inclogui polítiques socials i econòmiques, així com mesures per a garantir l’accés a l’educació de qualitat, i que no privi als nens de poder viure la seva infància.

En aquesta jornada, fem una crida a tots els actors implicats a comprometre’s fermament amb la lluita contra el treball infantil, per assegurar un futur digne i prometedor per a tots els nens i nenes del món. El nostre compromís i acció col·lectiva són fonamentals per construir una societat més justa i equitativa, on cap infant hagi de sacrificar el seu present per un treball que li roba el futur.

Posted in Manifest and tagged , , .