Logo USOC ICO

Valoració de l’IPC març 2021


L’energia encén els preus

  • L’IPC registra la seva major pujada en dos anys pels vaivens del preu de la llum i els combustibles
  • L’alimentació sana segueix penalitzant les butxaques i la salut de les famílies amb menys recursos

L’IPC ha registrat al març la major pujada en dos anys, d’1,3% respecte al mateix mes de 2020 i del 0,9% mirant cap a febrer. L’energia en general, tant per a la llar com els combustibles per al transport, és l’encarregada de disparar els preus al març, amb percentatges mitjans del 4% d’augment.

Dins d’una contenció dels preus dels productes alimentaris, segueix destacant la pujada que registren llegums i hortalisses, una tendència que s’ha viscut durant tota la pandèmia per covid.

“El preu de l’energia és el gran llast d’aquest país per a les famílies i per a la indústria. Tenim una electricitat de la llar molt per sobre del nostre poder adquisitiu mitjà, i segueixen sense regular-mecanismes que abarateixin i s’estabilitzin els seus preus. Un estudi de la nostra Federació d’Indústria recull que el 65% de la factura de la llum són impostos, i que aplicar un IVA superreduït, com bé imprescindible que és, l’abaratiria en un 17%. Ens sembla que, en el context d’empobriment que estem vivint, és una de les mesures més ràpides i efectives per tallar la pobresa energètica”, exposa Maria Recuero secretària general d’USOC.

Pel que fa a l’alimentació, “anem advertint que s’està donant una bretxa de nutrició saludable per a les famílies amb menys recursos. El camp ha patit molt la pandèmia, amb restriccions a la mobilitat que s’han encarit la producció, però les compensacions s’han de fer en origen per no condicionar així els preus del consumidor final. La dieta és la base de la salut i no pot consentir una mala alimentació o mancances bàsiques, especialment dels més petits, a casa nostra”, considera Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged , .