Valoració de l’IPC Octubre 2021


Els preus de l’energia asfixien la ciutadania i la producció.

  • L’IPC d’octubre confirma la dada més elevada en tres dècades, amb una pujada del 5,4% i a Catalunya 5,2%
  • La inflació subjacent, que elimina els productes bàsics (aliments sense elaborar i energia), és de l’1,4%, i entre tots dos índexs es dóna la diferència més gran de la sèrie històrica de l’IPC

Els preus confirmen la seva pujada històrica i l’IPC d’octubre se situa al 5,4% anual per primera vegada des del 1992, i a Catalunya el 5,2%. La factura de la llum s’ha incrementat, segons l’INE, un 62,8%, xifres desconegudes fins ara a l’estudi dels preus. Només de setembre a octubre, l’organisme estadístic xifra la pujada un 10%.

La resta de productes relacionats amb l’energia, com els combustibles, també han pujat significativament. Des de l’octubre del 2020, la gasolina és un 26,5% més cara i el dièsel, el 30,5%. Preus que repercuteixen a l’encariment d’un altre servei bàsic, com és el transport.
L’IPC subjacent, que no arreplega ni els productes energètics ni els aliments elaborats; és a dir, l’IPC sense els subministraments més bàsics ha pujat un 1,4%. És la diferència més alta entre els dos índexs des que es va començar a elaborar l’IPC el 1986.

Tota pujada de preus d’aquesta magnitud, més d’un 5%, és intolerable a qualsevol economia estable. Però molt més quan la major part de la pujada se centra únicament en els productes de primera necessitat. “No podem arribar a ple hivern amb aquests preus de la llum, seria una forma de violència contra la població més vulnerable, però també contra la que no està considerada d’extrema pobresa”, expressa Maria Recuero secretària general d’USOC.

“Els salaris pugen molt per sota del que s’han disparat els preus. La pujada mitjana pactada que també acabem de conèixer és de l’1,55%, pràcticament 4 punts per sota dels increments de preu. I això, per als que treballen en empreses amb negociació col·lectiva. Cal contenir amb tota mena de mesures, fiscals i productives, l’escalada de la llum per evitar una reacció en cadena dels preus de la producció”, alerta Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .