Valoració de l’IPC Octubre del 2022


Els preus dels aliments registren una pujada històrica a Catalunya.

Els preus de l’alimentació han registrat una pujada absolutament històrica a Catalunya: 14%. Llegums, hortalisses, llet, formatge, ous i carn són els grups que més han pujat de preu respecte a 2021.

Un percentatge que deixa en segon pla la lleugera baixada de preus generals respecte als mesos precedents, que situa l’IPC d’octubre en el 6,8% a Catalunya. Pel que fa a l’estat espanyol la lleugera baixada és igualment apreciable, situantse en el 7,3%.

“L’IPC en general continua sent tres vegades la pujada salarial mitjana pactada per conveni, que és del 2,64%, però es duplica al seu torn en el més necessari: els aliments bàsics i necessaris per a una correcta nutrició, especialment dels menors. Si la pèrdua de poder adquisitiu crea major desigualtat, encara més ho fa aquesta pujada concreta de preus, que cada mes situa al llindar de la pobresa a més llars”, denúncia Maria Recuero, secretària general de la USOC.

La baixada de l’electricitat i el gas “és, a priori, positiva. Però cal tenir en compte que no estem vivint una tardor habitual en l’aspecte climatològic, on la necessitat d’electricitat i, especialment, de calefacció, es començarà a notar en aquest mes. No obstant això, els preus de l’electricitat, desbocats en els últims mesos, són els que s’han vist repercutits a l’alimentació, que porta un ritme de pujades insostenible”, continua expressant Recuero.

“Recuperar la clàusula de revisió salarial per conveni i reforçar la negociació col·lectiva perquè tots els treballadors estiguin coberts per un marc laboral més garantista és una prioritat”, conclou la secretària general de la USOC.

Valoració IPC Octubre 2022

Posted in Valoració IPC and tagged , .