Valoració Enquesta Població Activa 3er trimestre de 2016


Pujada estacional i precària de l’ocupació

El nombre d’ocupats a Catalunya s’ha incrementat en 42.700 persones, un 1,34% més respecte al trimestre anterior, com a resultat de les contractacions d’estiu, i la desocupació ha baixat en 51.100 persones situant la taxa d’atur en el 14,63% (552.500 aturats), segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) relativa al tercer trimestre del 2016. Des de la USOC considerem que aquest creixement de l’ocupació suposa, un cop més, la constatació que l’ocupació que es crea és estacional, temporal i precari.

“Les dades no són per treure pit sinó per reflexionar respecte al model productiu de l’economia del país, basat en el sector serveis i en el boom del turisme, perquè la creació d’ocupació no sigui tan estacional”, argumenta Maria Recuero, secretària general de la Unió Sindical Obrera de Catalunya.
Només cal analitzar algunes dades que ens deixa la EPA per afirmar que la precarietat s’ha instal·lat en el nostre mercat laboral. En aquest trimestre, el nombre d’assalariats amb contracte indefinit ha baixat mentre que les contractacions temporals han augmentat en 1,86%, situant la taxa de temporalitat en el 22,53%, la més elevada des de l’inici de la crisi econòmica.
El comportament del mercat laboral continua, d’aquesta manera, aprofundint en la seva dualitat, en temporalitat i en la seva precarietat, instaurant la pobresa entre la classe treballadora per la qual, avui dia, tenir una feina no comporta abandonar la pobresa. Les dades, sent positius numèricament, no justifiquen les visions triomfalistes que defensen que aquesta ocupació és millor que res.
En aquest sentit, continua sent preocupant la situació dels més de 311.400 aturats de llarga durada i de les 259.200 persones a l’atur més que abans de la crisi. “Per això, continuem reivindicant la posada en marxa de polítiques públiques de creació d’ocupació estable i digne, així com reforçar la protecció social d’aquells que més estan patint la crisi econòmica, contribuint a fer baixar els índexs d’empobriment de la ciutadania”, conclou Recuero.

Posted in Opinions, Valoració EPA and tagged , , .