Valoració IPC Setembre 2020


L’electricitat a la llar fa repuntar els preus al setembre.

  • L’IPC segueix en deflació anual amb un -0,5 però en menor mesura que al finalitzar el mes d’agost amb un -0,8 a Catalunya.
  • L’energia domèstica, alimentació bàsica i la nova temporada tèxtil concentren les pujades.

Electricitat a la llar; aliments bàsics com llegums, fruites i hortalisses; el tèxtil i calçat per l’inici de temporada marquen la pujada de preus del mes de setembre, tot i que amb un IPC encara en deflació anual (-0,5%). Després d’una primavera de vaivens, l’IPC va començar al juliol una estabilització amb recuperació gradual dels preus que podria acabar amb un creixement pla a final d’any.

“Encara que uns preus en caiguda són símptoma d’una economia colpejada, és important contenir les pujades de productes bàsics com l’alimentació o l’energia domèstica, perquè afrontem uns mesos molt durs per a milers de llars. Més que mai cal fer un esforç per no acceptar les pujades de l’electricitat de cara a l’hivern. No ens podem permetre que més famílies passin a engrossir la vergonyosa llista de la pobresa energètica”, demana Maria Recuero secretària general de la USOC.

“La tendència d’aquí a final d’any és tornar a passar molt temps a casa, les mesures de molts territoris i les que s’imposa la mateixa ciutadania van en aquesta direcció. La casa ha de ser per tant refugi, no font de pobresa”, recorda Recuero.

Altres productes que han encarit la cistella de la compra són aliments bàsics com hortalisses, fruites i verdures, que s’han anat encarint tots els mesos des de l’inici de l’estat d’alarma, i també el tèxtil. En el cas de roba i calçat, és una pujada habitual de setembre, quan s’estrena temporada.

“Aquesta situació de caiguda de l’IPC en el conjunt de país i a Catalunya, és una demostració més de la caiguda del consum i de l’economia en general i l’increment de l’atur, de manera que és urgent la implementació d’un Pla de Xoc per a reactivar l’economia i protegir l’ocupació i combatre amb eficàcia l’expansió del virus de la Covid-19 amb un reforç de la sanitat pública” exigeix la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .