Mesures tributàries que entren en vigor l’1 de juliol


L’IVA de la llum torna l’1 de juliol a baixar al 10% i es manté el 0% a un grup d’aliments bàsics fins al 30 de setembre.

Una nova pujada del preu de la llum durant el mes de juny retornarà l’IVA al 10% l’1 de juliol *, després de quatre mesos gravada de nou al 21%, excepte per als beneficiaris del bo social. Durant aquests quatre mesos, l’IPC ha pujat de forma sostinguda però constant a Catalunya: del 2,7% al febrer a l’última dada, 3,6%, amb el qual va tancar maig. En part, ha estat propiciat per l’encariment del subministrament elèctric.

Una altra mesura tributària que entra en vigor l’1 de juliol és la pròrroga de l’IVA dels aliments *, encara que no serà en les mateixes condicions que fins ara. En aquest últim semestre, els productes amb mesures provisionals d’IVA es divideixen en dos grups. Així, el primer grup, els aliments considerats de primera necessitat, seguiran sense IVA fins al 30 de setembre. Però l’1 d’octubre, i durant l’últim trimestre, es gravaran amb un 2%, abans de recuperar l’IVA superreduït del 4%.

En aquest grup que tindrà un IVA del 0% de juliol a setembre s’inclourà, per primera vegada, l’oli d’oliva. El seu preu s’ha triplicat en els últims dos anys.

Però un segon grup d’aliments, com a pastes i olis de llavor, eleven el seu IVA al 5% en la primera etapa. Després, l’1 d’octubre, pujarà al 7,5%. I, finalment, en 2025 aquests aliments recuperaran el 10% d’IVA.

La muntanya russa dels preus de la llum

A la USOC creiem que l’economia familiar no pot estar pendent de les pujades i baixades del preu de l’energia per a saber si aquest mes paguen un 10% d’IVA o un 21%. En tot cas, un IVA del 21%, per a un producte tan bàsic com la llum és completament inassumible en qualsevol escenari. Molt més, en un context de constant pujada de preus en els últims anys i una pèrdua de poder adquisitiu dels salaris.

Control de la baixada de l’IVA als aliments

Respecte als aliments, lamentem que malgrat aquesta baixada de l’IVA, els preus han continuat augmentant. Creiem que no és només una qüestió de rebaixar la pressió fiscal, sinó de controlar que aquesta baixada no es queda pel camí. Les grans cadenes de distribució no han fet més que augmentar beneficis, mentre les famílies continuaven pagant els aliments més cars i l’Estat no ingressava l’IVA. Si l’alleujament en el gravamen no s’ha notat en la butxaca de la gent, és que la mesura,  tot i tenir bona intenció, no està ben plantejada.

Reducció de l’IRPF per a rendes baixes*

El decret llei també inclou una baixada de l’IRPF per a rendes baixes a través de l’elevació de la reducció que s’aplica a aquest impost, de manera que els qui cobren fins a 15.876 euros anuals, és a dir, el salari mínim interprofessional, no hauran de tributar.

El govern ja havia eximit de retencions aquest col·lectiu, una mesura que ara s’acompanya d’aquesta ampliació de la reducció dels rendiments del treball a través d’una modificació de la llei de l’IRPF.

La rebaixa de l’IRPF aconseguirà a remuneracions de fins a 22.000 euros anuals, és a dir, que beneficiarà 5,2 milions de contribuents, sobretot treballadors i pensionistes de rendes baixes.

Subministraments bàsics garantits*

Finalment, el nou decret també prorroga fins a final d’any la prohibició d’interrompre per impagament els subministraments bàsics als consumidors vulnerables, mentre que el descompte del bo social elèctric s’estén fins al 30 de juny de l’any que ve.

* Aquestes mesures venen aplicades a partir del Reial decret llei 4/2024, de 26 de juny, pel qual es prorroguen determinades mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim i s’adopten mesures urgents en matèria fiscal, energètica i social.

Mesures tributàries que entren en vigor l’1 de juliol – USOC. PDF

Posted in Notícies and tagged , , .