A la USOC et facilitem uns consells pràctics per prevenir els riscos associats al fred en l’entorn laboral.
Treballar en condicions de fred intens pot suposar un repte tant físic com psicològic per als treballadors. El fred no només afecta la comoditat, sinó que pot comprometre la salut, la seguretat i l’eficàcia en el desenvolupament de les tasques. Certs col·lectius són especialment vulnerables a aquests efectes, fet que posa en relleu la importància d’adoptar mesures de prevenció adequades.
Efectes de l’exposició al fred en el treball
Segons la Nota Tècnica d’estrès per fred de l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball, a partir de temperatures inferiors als 15 °C pot començar la sensació de desconfort tèrmic, i per sota dels 5 °C s’ha de considerar que el risc és immediat.
Entre els treballadors més exposats al fred i, per tant, els més vulnerables, es troben:
- Els treballadors d’avançada edat: els principals mecanismes defensius davant el fred, com són la vasoconstricció i els tremolors, s’afebleixen amb l’edat, per la qual cosa disminueix la capacitat d’autogenerar calor.
- Els treballadors amb malalties cròniques respiratòries: com també amb afeccions cardiovasculars, diabetis o hipotiroïdisme.
- Les persones que prenen medicació per al tractament de malalties cròniques: aquest grup pot veure’s afectat per la vasoconstricció que es produeix després de l’exposició al fred.
Quins són els efectes de l’exposició al fred en el treball?
- Sensació tèrmica de fred i dolor: quan es produeix una pèrdua excessiva de calor en tot el cos (o part), pot existir sensació de fred, desconfort o fins i tot dolor.
- Capacitat de treball: la baixada de les temperatures en la zona de treball pot causar una disminució de la destresa manual, de la mental, i de la capacitat física.
- Efectes sobre la salut: pot tenir efectes respiratoris (des d’irritacions fins a broncoespasmes), efectes cardiovasculars i lesions per fred (per refredament localitzat sense congelació o amb congelació i per refredament general del cos amb hipotèrmia, el més greu de tots).
Mesures de prevenció per a l’exposició al fred
Existeixen molts factors que influeixen en la reacció al fred de cada persona com poden ser l’edat, l’estat general de salut o la morfologia. No obstant això, hi ha determinades mesures de prevenció, tant generals com específiques, que poden servir per a tots els treballadors.
- Mesures tècniques i d’organització de treball: Encara que el treball es faci en exteriors, és convenient disposar d’un local o caseta amb calefacció en el qual poder consumir begudes calentes. A més, en treballs interiors instal·lar aïllaments o mecanismes automàtics que redueixin la càrrega de treball manual són dues mesures molt adequades. D’altra banda, també és convenient planificar les activitats en exteriors considerant la previsió meteorològica sempre que sigui possible.
- Mesures preventives personals: Per a reduir la pèrdua de calor corporal és convenient seleccionar la vestimenta adequada que a més faciliti l’evaporació de suor. En aquest sentit, cal destacar que en determinats treballs la roba funciona com EPI en la prevenció de riscos laborals.
Tenint en compte això, per a conservar la calor corporal és necessari utilitzar la roba protectora correcta, usant diverses capes de roba solta. La teoria de les tres capes explica que amb la combinació de només tres peces d’indumentària crearem un petit microclima per a protegir el nostre cos de les inclemències meteorològiques i mantenir-nos secs de la nostra pròpia suor:
- La primera capa ha d’aïllar la nostra pell de la suor.
- La segona haurà de ser una capa d’aïllament tèrmic.
- L’última una capa de protecció impermeable i transpirable.
Cal no oblidar que també s’han de protegir les extremitats i el cap. Aquestes han d’estar degudament protegides amb guants, capells i sabates impermeables i amb bona tracció per a evitar relliscades.
Altres mesures de prevenció són la ingesta de líquids calents, la disminució del consum de cafè, la substitució de la roba humitejada, així com el control del ritme de treball. A més, també és essencial el subministrament de calor externa establint pauses per a escalfar-se en una zona habilitada.
Finalment, a la USOC volem destacar que és molt important que, abans d’enfrontar-se a situacions de fred en el treball, els mateixos empleats estiguin formats, perquè es tracta d’una eina indispensable per a controlar tant els riscos com les mesures a adoptar.
Informa’t amb la USOC. Exposició al fred en el treball impactes i mesures clau. VERSIÓ PDF