Dia Internacional de la igualtat salarial. Acabem amb la bretxa salarial


La bretxa salarial a Espanya és del 21,4%. Acabar amb la bretxa retributiva és un objectiu de la USOC al dia Internacional de la Igualtat Salarial i en el nostre dia a dia com a sindicat.

Nacions Unides va declarar el 18 de setembre com el “ Dia Internacional de la Igualtat Salarial, dintre del seu programa de promoció i protecció dels Drets Humans i la lluita contra totes les informes de discriminació, inclosa la discriminació contra les dones i nenes.

Acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones és un objectiu de la USOC en aquest dia i en el nostre treball diari com a sindicat. A Espanya, la bretxa salarial és del 21,4%. L’atur entre les dones és del 57,8% de l’atur total.

En l’últim trimestre del 2019, el 74,1% de les persones que treballaven a temps parcial eren dones i, almenys, la meitat ho feia de manera involuntària.

DADES DE LA ONU

Segons les Nacions Unides, les dones guanyen un 23% menys que els homes a nivell mundial. La igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes segueix estancat degut a les desigualtats històriques i estructurals en les relacions de poder entre dones i homes. Si la situació no canvia, necessitarem 275 anys per tancar la bretxa salarial de gènere a nivell mundial.

A més a més, les dones segueixen concentrant en treballs pitjor remunerats i menys qualificats, amb major inseguretat laboral i segueix estant poc representades en els llocs de presa de decisions. Així, en les empreses on USOC negocia plans d’igualtat trobarem contínuament plantilles amb més de 73% de dones. No obstant, aquest percentatge passa a ser d’homes, o inclús major, en els llocs de direcció d’aquestes empreses.

També, la corresponsabilitat segueix sent una tasca pendent. Segons la ONU, les dones realitzen almenys dues vegades i mitja més tasques domèstiques i de cures no remunerades que els homes.

LA BRETXA SALARIAL EN ELS ODS

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible promouen el treball decent i el creixement econòmic mitjançant la recerca d’ocupació plena i productiva i treball decent per a totes les dones i homes. Perquè ningú es quedi endarrere, aborda la necessitat d’aconseguir l’igualat de gènere, acabant amb la bretxa salarial i l’empoderament de les dones i nenes.

El procés per reduir la bretxa salarial entre homes i dones a Espanya porta anys de treball, des de les institucions i des dels agents de canvi. Per això segueix sent fonamental la tasca sindical de la USOC, negociant convenis col·lectius i plans d’igualtat que acaben amb les discriminacions del passat i que la igualtat sigui algú real i no una simple “pose”.

La discriminació de gènere és un problema real i des de la USOC seguirem denunciant aquestes situacions i treballant en elles. Fruit del treball sindical de la USO s’ha aconseguit en els últims mesos acabar amb la bretxa salarial a Eulen i Palicrisa, a Extremadura, o denunciar-la en Conservas Calvo a Galícia.

Encara ens queda molt camí per recórrer, i des de la USOC treballem i defensem els drets de les dones treballadores perquè la crisi no torni a ser palanca de retrocés. Les noves normatives sobre igual remuneració per treballs de igual valor (valoració de llocs, registres salarials o transparència salarial) que han de ser implantades en les empreses, poden fer una gran feina. No obstant, és important que s’aprovi aquestes mesures i que s’apliquin, que es traslladin en millors remuneracions i millors condicions socials i laborals per les dones.

Posted in Notícies and tagged .