Maria Recuero, Secretària General

Article d’opinió de la secretària general Maria Recuero


El valor de la teva feina.

Aquest any no podem deixar de celebrar el 1r de Maig encara que estiguem a la meitat d’una severa crisi per la Covid-19. Però serà, sens dubte, una celebració molt diferent. No només per la impossibilitat de concentrar-nos o manifestar-nos pels carrers de les nostres ciutats. Aquest Primer de Maig s’inicia amb el record per a totes les persones que han mort, moltes d’elles en circumstàncies especialment doloroses, i d’altres que han perdut la vida per complir amb el seu deure o estant al servei dels altres. La USOC, vol expressar-vos, a les famílies i amics, el condol més sincer i fer-vos arribar tot el nostre suport en aquests moments tan difícils.

Precisament per aquestes dramàtiques circumstàncies, commemorem aquest Primer de Maig amb el lema El valor de la teva feina. Aquests dies, treballadors i treballadores de supermercats, contact center, de subministraments varis, sociosanitaris, vigilants de seguretat, policies, serveis de neteja, transport, professionals de centres hospitalaris i centres de salut, professionals de l’educació –fent feina a distància-, empleats públics de totes les administracions, i un llarguíssim etcètera, han fet possible, amb la seva feina, que la societat hagi funcionat malgrat tots els obstacles. I avui, és un dia per a reconèixer-los, no sols amb aplaudiments, sinó demandant per a ells i elles unes millors condicions laborals, més estabilitat i reconeixement. Perquè, molts d’aquests treballadors i treballadores han estat herois d’aquesta crisi, però víctimes de la precarietat.

Al costat d’aquests treballadors i treballadores, estan les persones afectades per ERTOS, aturats, autònoms amb els seus negocis tancats, jubilats, i els que s’han quedat a casa pel bé de tots nosaltres. Tots i totes estan contribuint a vèncer, esperem que definitivament, a aquest maleït virus.

En tota aquesta crisi, la USOC i tot l’equip de sindicalistes, delegats i delegades, personal tècnic i administratiu ha estat donant suport a totes les persones treballadores en moments de tanta complexitat. Entre totes i tots hem fet més fort el sindicalisme i per això, aquest Primer de Maig, volem reconèixer el valor de la feina feta per totes les persones que han treballat i seguiran fent-ho darrere de les nostres sigles.

Aquestes setmanes que encara ens queden de confinament ens han de servir, també, per a reflexionar i exigir un futur econòmic, social i laboral diferent; per a implementar polítiques que minorin les conseqüències de la crisi després del coronavirus. Hem de ser capaços de construir una societat més cohesionada, més humana, més pròspera i sostenible, per la qual cosa hem de prendre decisions pensant en les conseqüències que tindran a llar termini. Les persones i el valor del treball han d’estar en l’horitzó del futur que volem. Per aquest motiu hem preparat un decàleg de propostes per la sortida de la crisi i la reconstrucció nacional.

Volem que en la sortida d’aquesta crisi i l’inici de la recuperació s’hi comprometin totes les forces polítiques. Més que mai són necessaris acords de reconstrucció que no es dilatin en el temps i que promoguin una inversió pública en l’àmbit social, econòmic, educatiu i cultural. L’I+D+i ha d’arribar a totes les empreses i hem d’impulsar un avenç tecnològic, digital i científic que posi en marxa la reindustrialització del país. El compromís per iniciar la recuperació també ha de venir de la Unió Europea amb respostes eficaces, integrals i solidàries que deixin a un costat les ideologies.

D’aquesta crisi en sortirem si els grups polítics posen en el centre dels debats les persones i el valor del Treball, el valor de la teva feina, com a origen i finalitat de l’activitat econòmica i social, per damunt de qualsevol altre interès.

Per descomptat, que tota aquesta reconstrucció ha de partir d’un consens ampli, buit de sectarismes i sense discriminacions de cap mena. I, en el terreny sindical, continuarem fent les nostres aportacions, com a tercera força sindical, tot posant-nos a disposició, al costat de qui faci falta, per contribuir des de la independència, la pluralitat i l’autonomia sindical.

Junts ens en sortirem! Tots a l’una! Visca el Primer de Maig! Visca la USOC!

Posted in Articles opinió Maria Recuero, Opinions and tagged .