Fatiga, irritabilitat i menys concentració: els efectes invisibles de l’avançament horari.
Com nota el nostre cos l’avançament horari?
Segons els experts, la primera setmana d’abril pot aflorar sensació de dèficit de son. Pot ser que costi llevar-se a l’hora habitual, amb més sensació de cansament, que pot impactar en el rendiment laboral o en el rendiment escolar en el cas dels nens i adolescents. També cal estar molt al cas al volant, perquè la falta de son incrementa el risc d’accidents de trànsit.
A més, aquest desajustament pot afectar l’estat d’ànim, augmentant la irritabilitat i reduint la capacitat de concentració. Algunes persones poden experimentar alteracions en el seu ritme circadiari, dificultant la conciliació del son i afectant el benestar general.
Recomanacions dels experts
Per tal de minimitzar l’impacte del canvi d’hora sobre el nostre cos i el nostre rellotge biològic, els experts recomanen una sèrie de pràctiques:
– Ajustar gradualment les hores de son durant els dies previs, anant a dormir cada dia una mica més tard.
– Aquest fet és especialment important per a les criatures. Els metges recomanen que el reajustament gradual de l’horari nocturn sigui d’entre 10-15 minuts diaris per als infants i de 20-30 minuts diaris per als adults.
– Abaixar les persianes més d’hora de l’habitual, per indicar al cervell que és hora d’anar a dormir.
– Tenir una rutina relaxant amb una hora de marge abans d’anar al llit. Evitar les pantalles de mòbils, tauletes i ordinadors en aquest període, ja que la llum blava interfereix en la producció de melatonina.
– Fer activitat física regularment. No obstant això, es recomana evitar l’exercici intens a última hora del dia, perquè pot dificultar el descans nocturn.
– No canviar l’hora dels àpats. Mantenir uns horaris regulars ajuda a estabilitzar el ritme circadiari i afavoreix una millor adaptació al nou horari.
Impacte en la salut laboral
Des de la USOC alertem que els efectes del canvi horari no només afecten el benestar personal, sinó també les condicions laborals i la seguretat en el treball, fet que han de tenir en compte les empreses. A més, instem a les administracions a obrir un debat real sobre la necessitat de mantenir aquests canvis horaris i el seu impacte en la productivitat i la salut.
El canvi d’hora pot influir en la salut laboral, especialment en sectors on la precisió i l’atenció són fonamentals, com el transport, la sanitat o la indústria. La manca de son i la fatiga poden incrementar el risc d’errors i accidents laborals, així com afectar la productivitat. A més, els treballadors amb horaris nocturns o torns rotatius poden patir una descompensació més acusada, ja que el canvi horari altera encara més el seu rellotge biològic.