El pròxim 7 d’octubre reafirmem el nostre compromís amb la lluita pel treball digne arreu del món, perquè la crisi a la qual s’enfronta la democràcia bloqueja les polítiques progressistes i consolida les desigualtats a tot el món.
ARA ÉS L’HORA DE DEFENSAR LA DEMOCRÀCIA PER ACONSEGUIR EL NOU CONTRACTE SOCIAL QUE VOLEM
En la dissetena edició d’aquesta efemèride fonamental, CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, la Fundació Pau i Solidaritat-CCOO Catalunya, la Fundació Josep Comaposada – Sindicalistes Solidaris i la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) reafirmem el nostre compromís amb la lluita pel treball digne arreu del món, perquè la crisi a la qual s’enfronta la democràcia bloqueja les polítiques progressistes i consolida les desigualtats a tot el món.
La democràcia està essent atacada a tot el món. La confiança pública en la democràcia i en les institucions està disminuint dràsticament. Això dona peu al fet que ens trobem davant una creixent onada de règims autoritaris i totalitaris que no respecten ni protegeixen la llibertat i els drets de la classe treballadora, les minories, la societat civil o els sindicats.
Les forces d’extrema dreta estan guanyant terreny en tots els continents, des de l’Argentina de Milei, a la Itàlia de Meloni passant per la nacionalista Índia de Modi i els cops d’estat que s’estan duent a terme des de Sud-amèrica fins a Àsia, passant per l’Àfrica i l’Orient Mitjà. Això fa que hi hagi un increment de les tensions polítiques i econòmiques que provoquen conflictes armats, a vegades fins i tot arribant a una guerra total i que fan latent una creixent amenaça de les armes de destrucció massiva.
El descontentament causat per les polítiques d’austeritat, que ha privatitzat els beneficis i ha socialitzat els costos, ha donat lloc a un augment significatiu de la proporció de vots dels partits extremistes, menys participació electoral i un augment de la fragmentació política. Els partits d’extrema dreta aprofiten aquest descontentament per mitjà de discursos que desafien l’establishment i fan propostes de benestar que prometen beneficiar la classe treballadora, però el que fan és augmentar la privatització dels serveis públics i contribuir a reduir els drets laborals.
L’estratègia dels partits d’extrema dreta com a part del poder corporatiu es pot veure materialitzada en les aliances polítiques i empresarials amb les quals comparteixen objectius comuns, com una política laboral flexible, la vulneració dels drets de les persones, la baixada dràstica d’impostos, etc.
Cal destacar que més del 60% de la població activa adulta a nivell mundial es guanya la vida en l’economia informal, sense tenir accés a la protecció social ni poder gaudir del dret de sindicalització. La densitat sindical ha disminuït a tot el món, i en la majoria dels països la prima salarial sindical també ha disminuït. A això se li ha de sumar els creixents atacs als drets de les persones treballadores: en el 87% dels països es va vulnerar el dret de vaga, mentre el 79% va vulnerar el dret a la negociació col·lectiva.
Això s’accentua al sud global, on s’ha extraterritorialitzat un model de producció basat en l’explotació laboral, que engendra més pobresa i precarietat. Tot plegat s’ha vist agreujat amb un augment del nombre de conflictes, gairebé més de cinquanta d’actius a tot el món, i amb les conseqüències del canvi climàtic, que el 2020 van fer que al planeta hi hagués ja un total de 281 milions de persones migrants.
D’altra banda, l’emergència climàtica s’està accelerant cada vegada més, afectant de manera indiscriminada a la classe treballadora mundial, cobrant-se vides i exhaurint recursos, mentre que el poder corporatiu i els seus aliats polítics es neguen a emprendre una transició justa.
L’única forma en què aquestes tendències poden abordar-se de manera sostenible és a través d’un moviment veritablement democràtic transversal i és mitjançant el Nou Contracte Social. Reclamem un nou contracte social impulsat per la CSI, que es recolza en sis demandes: ocupació, drets, salaris, protecció social, igualtat i inclusió. Aquestes demandes també aborden l’acceleració i convergència de tres tendències globals que afecten l’economia i les societats a nivell mundial: el canvi climàtic, la salut pública i el canvi tecnològic.
Un nou contracte social garanteix l’enfortiment de la democràcia! El treball digne garanteix una societat basada en la justícia social, la democràcia i la pau!