Manifest de la USOC amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya


Volem un govern amb unitat d’acció i al servei de les persones.

Aquest any la Diada Nacional de Catalunya la celebrem en plena pandèmia de la Covid-19. Serà una jornada en què s’evitarà el contacte físic entre persones, i que la USOC respectarà escrupolosament per prevenir contagis i protegir la ciutadania.

Catalunya està afectada amb més de 138.000 contagiats i amb un cost en vides humanes de més de 13.000 persones. Durant el tram més agut de la crisi, s’ha posat a prova el sistema sanitari. Des de la USOC volem agrair l’esforç i el sacrifici del personal sanitari que tantes vides han salvat, i el dels treballadors i treballadores dels serveis essencials que han ajudat a superar una part molt complexa de la pandèmia. Ara, més que mai, caldrà donar suport al sector sanitari, tot reforçant-lo amb més personal, adequant les instal·lacions i millorant el sistemes de detecció de casos i seguiment de possibles contactes. La responsabilitat de la població i de les institucions serà fonamental a l’hora de col·laborar amb les autoritats sanitàries per contenir el virus.

La paralització de la vida social, cultural i productiva ha esdevingut en una crisi econòmica sense precedents que ha posat a prova la capacitat de resposta del govern i el de les institucions. El PIB ha caigut en un 20% i, en el conjunt de l’any, s’estima una caiguda total del 12%, destruint més de 100.000 llocs de treball; s’ha pogut protegir una part de l’ocupació recorrent als ERTES, però ha impactat de ple a tota l’economia irregular tot generant una immensa bossa de pobresa en sectors ja de per si molt precaris i que tenen dificultats per accedir a ajuts públics. Cal prestar tota l’atenció i ajuda a aquestes persones i famílies.

L’administració catalana, lamentablement no pot posar-se com a exemple de bona gestió de la pandèmia, que per cert, ha desbordat a tots els governs del món i la Generalitat no ha estat una excepció. Catalunya té uns alts índexs de contagis i morts, i a causa del nostre model productiu és una societat amb una alta afectació econòmica i social ocasionada per la crisi sanitària.

Malgrat tot, hem de mirar cap el futur. Des de la USOC, creiem que per combatre les greus afectacions socials i econòmiques cal mobilitzar el conjunt de recursos europeus i destinar-los al desenvolupament industrial i tecnològic per a la creació d’ocupació de qualitat i, anar preparant Catalunya per a la sortida de la Covid-19.

Cal reforçar la sanitat pública amb una inversió en la contractació de professionals per a l’assistència primària, molt afeblida per la política de retallades realitzada en altres èpoques, i la contractació de personal educatiu per iniciar la tornada a l’escola de manera segura. També, hem de pensar el model de residències de gent gran que volem, per protegir la salut i el benestar de les persones grans. Tots aquests esforços s’han d’abordar amb mesures efectives allunyades de declaracions propagandístiques sense cap base real.

És el moment de protegir les persones amb un escut social que funcioni. Fins al moment les mesures adoptades s’han trobat amb unes dificultats impressionants en la gestió, ens referim a les prestacions del SEPE i a l’ajuda mínima vital que en realitat no han arribat a les persones que ho necessiten amb la velocitat requerida i es troben barrades en la burocràcia.

Aquesta Diada Nacional de Catalunya, hauria de servir per construir un nou compromís per treure Catalunya de la crisi, tot reforçant l’autogovern i treballant tots els agents socials, polítics i econòmics en un programa de mínims per sortir de la forma més ràpida possible de la greu situació social i econòmica que travessem, perquè amb la divisió i els debats estèrils ens distraurem en la solució dels problemes i correm el risc de seguir recreant-nos en debats retòrics que retarden la solució real dels problemes de les persones.

 

Manifest Diada 2020

Posted in Declaracions, Notícies and tagged .