Els preus continuen creixent a Catalunya, tot i que l’IPC es manté al 3,6%.
L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya creix un 3,6% al juny respecte a un any abans, i es manté respecte a maig (3,6%), segons dades fetes públiques aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Els preus que més van pujar al juny a Catalunya respecte al mateix mes d’un any abans van ser l’habitatge (4,7%) i els hotels, cafès i restaurants (4,7%). En grau més baix, també va augmentar el preu d’altres béns i serveis (4,3%), les begudes alcohòliques i el tabac (3,9%) i els aliments i begudes no alcohòliques (3,8%).
A Catalunya, també ressalta que l’IPC subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha repuntat fins al 3,3%, dues dècimes més que al maig, i encadena dos mesos a l’alça. En canvi, a l’Estat aquest indicador s’ha mantingut en el 3%.
Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC “les canviants mesures fiscals haurien de donar pas a una reforma fiscal estable i amb perspectiva social, no pas a constants canvis sense sentit”, i a més, afegeix que “la baixada de l’IVA de l’oli ha alleujat momentàniament una necessitat, però la realitat és que el seu preu s’ha més que triplicat des de 2021”.
Per províncies, la variació interanual de l’IPC al maig es va situar en el 3,7% a Lleida, en el 3,6% a Barcelona, en el 3,4% a Tarragona i en el 3,3% a Girona. Respecte al maig, els preus van pujar en un 0,7% a Lleida, en un 0,6% a Girona i en un 0,5% a Barcelona i Tarragona.
Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’IPC interanual es va situar en el 3,4%, dues dècimes menys que en el mes anterior (3,6%), i la taxa anual de la inflació subjacent es va mantenir en el 3%.
Finalment, la secretària general de la USOC conclou que “la crisi de l’habitatge ja s’ha consolidat com un dels principals problemes de Catalunya, però també de l’estat espanyol, i, per desgràcia, fem un altre pas d’empobriment de les famílies, que continuen arrossegant el minvament en el seu poder adquisitiu dels últims anys”.