USOC – SECTOR AERI presenta demanda contra l’acomiadament dels màxims responsables sindicals a Ryanair.


USOC-Sector Aeri ha iniciat les accions legals de reclamació per l’acomiadament disciplinari realitzat per part de Ryanair a Lídia Arasanz, secretària general de la USOC a Ryanair i TCP de la companyia a Girona, i de Manuel Lodeiro, delegat LOLS a l’aerolínia i tripulant amb base a Madrid. 

El passat 20 d’octubre, tots dos representants sindicals van rebre la comunicació del seu acomiadament per “suposada comissió d’incompliments contractuals greus i culpables”.

En el moment de l’acomiadament, tots dos tripulants són delegats LOLS a Ryanair i membres del comitè de vaga, la convocatòria de la qual s’estén fins al 7 de gener. Com recull l’article 55 de l’Estatut dels Treballadors, quan el treballador és delegat sindical és necessari obrir un expedient contradictori, procés en el qual s’ha de tenir en compte a la Secció Sindical.

En tots dos casos, l’expedient contradictori es va comunicar als treballadors avui acomiadats i també a la Secció Sindical, però no obstant això, no s’ha procedit d’igual forma amb la resolució d’aquest expedient ni amb l’acomiadament dels treballadors.

Amb aquests acomiadaments, Ryanair ataca directament la labor sindical d’Arasanz i Lodeiro, màxims responsables dels sindicats que han plantat cara a la companyia amb l’únic objectiu de frenar els abusos contra els seus treballadors i defensar els drets dels TCP.

En les seves cartes d’acomiadament, Ryanair motiva l’obertura dels expedients sancionadors per l’acompliment de les seves funcions com a representants sindicals en un conflicte com la vaga, entre les quals es troba realitzar declaracions a mitjans de comunicació i els acusa de “sabotejar els serveis mínims” en pretendre que l’empresa compleixi amb el que es disposa per la Inspecció Especial de Treball, així com per la pròpia Sala de l’Audiència Nacional, permetent el lliure exercici del dret de vaga dins de la llei espanyola.

D’aquesta manera, s’han presentat paperetes de conciliació per a reclamar la declaració de nul·litat de tots dos acomiadaments o la seva improcedència en haver-se vulnerat per Ryanair el dret fonamental a la llibertat sindical en relació amb el de llibertat d’expressió, el dret a la vaga i el dret a la igualtat i no discriminació, el dret a la intimitat i la pròpia imatge així com indemnització per danys morals.

Primera vista per la negativa de Ryanair a continuar negociant el conveni

Paral·lelament a l’inici d’aquesta reclamació judicial per acomiadamentimprocedent, el pròxim 30 de novembre se celebrarà la primera vista pel procediment de tutela de drets fonamentals i llibertat sindical presentat davant l’Audiència Nacional per la negativa de Ryanair de reprendre la negociació del primer conveni franja per a TCP amb els sindicats que ostenten la representació dels treballadors, substituint-los per uns altres no triats per la plantilla pertanyent a CCOO.

USOC – SECTOR AERI PRESENTA DEMANDA CONTRA L’ACOMIADAMENT DELS MÀXIMS RESPONSABLES SINDICALS A RYANAIR.

Posted in Notes de Premsa, Notícies and tagged , .