Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Abril 2020


La crisi sociolaboral exigeix una reacció immediata.

• L’atur registra a Catalunya d’una pujada interanual sense precedents del 23%Entre març i abril, gairebé 50.763 treballadors no han entrat a les mesures de protecció i s’han quedat sense feina

L’atur torna a acostar-se als 4 milions i pateix una pujada interanual sense precedents del 21,1%. A Catalunya el creixement ha estat superior en un 23%, amb una afectació de 50.763 persones més arriba a 467.810 persones a l’atur. Un mes, abril, en el qual l’any passat es va donar el gruix de les contractacions de Setmana Santa i en què aquest any “no s’ha creat aquesta ocupació turística per raons òbvies, però no s’ha aturat la sagnia d’acomiadaments i finalitzacions de contractes. No totes les persones han quedat protegides per les mesures i això es reflecteix en el fet que 50.763 treballadors han anat a l’atur entre març i abril”, i a més el 76,8% correspon al sector serveis retreu Maria Recuero secretària general de la USOC.

Un mes més, torna a ser major l’increment en l’atur masculí que en el femení, “per haver perviscut les ocupacions de cures i serveis, justament l’ocupació més castigada per la precarietat. Una cosa que també es nota en la temporalitat: s’ha seguit contractant a l’abril, tot i que ha caigut notablement el ritme, però més del 91% d’aquests contractes han estat temporals. L’alta rotació i poca estabilitat en els nostres serveis bàsics, com la Sanitat, obliga a replantejar-se el model d’estat de benestar en què vivim. És inconcebible que els garants de la nostra salut, als que la població segueix honrant cada tarda, estiguin de nou a la cua de l’atur”, critica Recuero.

“A poc a poc l’activitat està començant a tornar a la normalitat. L’anomenen nova normalitat, i efectivament per això ha de servir aquest cop que hem rebut com a societat: per adonar-nos que el que percebíem com normalitat tampoc ho era. Tenir un 14% estructural d’atur i els joves europeus amb menys futur no era normal. La crisi ha evidenciat les nostres principals mancances, que passen per la investigació i per una reindustrialització que ens permeti proveir-nos i proveir altres països: el motor de la recuperació passa per afavorir l’activitat i l’emprenedoria en aquests sectors”, augura la secretària general de la USOC.

Per tot això, Maria Recuero creu que “les administracions central i autonòmica han de reaccionar ja. Mentre es destrueix ocupació a un ritme incessant i es tanquen milers d’empreses, amb unes previsions econòmiques tan poc favorables ha de dibuixar-se ja un gran acord per l’ocupació i la recuperació econòmica amb el treball com a eix central”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged , .