USOC denuncia endarreriments en les percepcions de les prestacions dels ERTOS i en la tramitació de les baixes laborals per accident.


  • De les 710.000 persones afectades per ERTES, un 34,3% encara no han cobrat les prestacions d’atur.
  • Els treballadors amb patologies amb risc segueixen sense poder tramitar les seves baixes laborals, perquè les mútues es neguen a tramitar les mateixes i els CAP tampoc assumeixen aquesta tramitació.

 

La USOC considera que malgrat les encertades decisions de protegir l’ocupació a través d’ERTES, les prestacions encara no arriben a totes les persones afectades, que a Catalunya són 710.000 treballadors dels quals el 34,3%, no estan percebent les prestacions a què tenen dret.

Aquesta situació fa que 244.000 persones no hagin rebut cap ingrés durant dos mesos, amb les dramàtiques conseqüències sobre les seves vides i les seves famílies. És fonamental la responsabilitat de les empreses que estan obligades a avançar part del salari perquè les persones puguin subsistir en aquests difícils moments de manca de rendes.

Les causes d’aquests retards responen a diferents factors, l’allau de treballadors que estan entrant en ERTES en molt poc temps, l’enviament de dades errònies per part de les empreses, els errors del mateix SEPE, que s’ha vist sotmès en els últims anys a retallades de plantilles que ha debilitat els serveis públics d’ocupació, i que ara han de donar una resposta ingent per aquesta crisi sanitària per la pandèmia de la Covid-19.

La secretària general d’USOC, Maria Recuero, considera “prioritari l’adopció urgent de mesures per a corregir immediatament aquesta situació que està causant molt patiment i angoixes a les famílies”.

També s’estan donant problemes a l’hora de protegir els treballadors de risc perquè puguin sol•licitar la seva baixa per accident i es troben que les mútues es neguen a tramitar-les, i els CAP tampoc accepten donar-los la baixa per aquests motius, per Recuero ens trobem “una situació inacceptable que està posant en risc a treballadors amb patologies prèvies que en cas de contagiar-se de Covid pot tenir conseqüències molt greus per a la salut”.

Per això, la secretària general d’USOC opina que tot i que s’estan prenent moltes decisions ben orientades en el terreny laboral, aquestes mesures no arriben a les persones amb la celeritat requerida i moltes es queden pel camí sense ser ben ateses, i amb una dificultat afegida que és que en cas de reclamacions han de ser per vies telemàtiques, amb les dificultats d’accés a aquestes tecnologies per una part de la població i per la falta plantilles suficients per a realitzar una atenció personalitzada, a la qual aquestes persones tenen dret, per resoldre els seus problemes”. Per tot això, exigeix a les administracions públiques responsables que posin tots els mitjans necessaris per a resoldre sense més demores els problemes de les persones treballadores que estan sent afectades per aquesta crisi.

Posted in Notes de Premsa, Notícies and tagged , .