Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Abril 2021

S’aguditza el problema dels aturats de llarga durada.

  • La desocupació va baixar 1,72 respecte al març i millora lleument l’afiliació a la Seguretat Social
  • La contractació, però, baixa respecte al març i entre els indefinits gairebé la meitat són conversions de frau

Abril ha donat un lleu respir a les dades de l’atur, que baixa respecte al març, en 8.715 persones, però que segueix superior respecte a fa un any amb més 29.375 persones.

Els serveis registren la major baixada de desocupats, 7.387, ajudats pels dies forts de Setmana Santa i pel lleu aixecament de restriccions a hostaleria i comerç a Catalunya. La construcció acull també un repunt en la contractació gràcies a l’auge de les reformes i l’entrada en el seu millor trimestre, el primaveral.

També la indústria recupera una petita porció d’ocupació més 1068, la presentació d’ETS en la indústria, sector aeri, financer, pot incrementar els aturats, i segueixen un bon nombre de persones en ERTO, “de manera que podem estar afrontant, a molt curt termini, superar els 500.000 aturats”, adverteix Maria Recuero, secretària general d’USOC.

Preocupen especialment les dades d’atur estructural “estem parlant de persones que passen a ser aturats de llarga durada i perd l’adscripció a un sector. Coincideix just amb l’any de pandèmia, de manera que moltes de les persones que van perdre la feina en la confusió de les primeres setmanes no han pogut reincorporar-se a la roda laboral i han passat a estar en risc d’exclusió i, és un col·lectiu sobre el qual cal actuar de forma prioritària”, reclama Recuero.

El dinamisme de l’ocupació es mesura també per la contractació “i aquesta s’ha ressentit. Si mirem el 2020, quan a l’abril únicament es contractava personal sanitari i auxiliar, sí que hi ha una pujada, però ha baixat en més d’un 3,9% la contractació respecte al març i en una caiguda 4,9% la contractació indefinida. D’aquests, gairebé la meitat segueixen sent conversions de contractes en frau. La pandèmia d’una estructura laboral viciada i precaritzada és ja endèmica. Esperem que la reforma dels contractes, que tant hem demanat, arribi com més aviat per posar límit a aquesta falsa temporalitat”, apressa la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .