Logo USOC ICO

Valoració de l’IPC abril 2021


La inflació es dispara de manera intolerable per seguir sense controlar l’energia.

  • L’IPC no pujava per sobre de el 2% des 2018
  • L’electricitat puja aquest mes un 10% i els carburants, el 7,4%
  • No és el moment d’apujar impostos indiscriminats, sinó de redistribuir la càrrega de la recuperació

Els preus d’abril s’han disparat com no es coneixia de forma recent en les dades de l’IPC. La taxa anual augmenta el 2,2% i, respecte al març, 1,2%, a Catalunya se situen una mica per sota en un creixement d’abril de l’1,2% i l’interanual en un 2%. Cal remuntar-se als mesos centrals de 2018 per trobar pujades per sobre del 2%. I es donaven en un context que en aquells dies es deia “de recuperació”, no en plena crisi d’ingressos i atur per a la població treballadora.

L’energia, en totes les seves variants, és la culpable d’aquest encariment intolerable de la vida diària. “L’electricitat ha pujat un 10% i els combustibles per a transport, un 7,4%. Tot això, en un context el que es parla de tornar a apujar impostos indiscriminadament, gravant i regravant les necessitats més bàsiques, en lloc de calibrar quines activitats generen grans fortunes a casa nostra mentre deixen xavalla en impostos i ocupació”, clama Maria Recuero secretària general d’USOC.

Pel que fa a la resta de variables que recull l’INE, aquest mes segueix pujant l’alimentació en gairebé tots els seus grups, i altres necessitats quotidianes, com el vestit.

“En moltes comunitats autònomes, la pujada de preus ronda el 3%, una inflació característica de zones en desenvolupament, i no de la Unió Europea. Per tant, les mesures de recuperació i les polítiques fiscals no poden anar en una direcció diferent al que pateix la població. Ja no es pot estirar més la renda familiar buscant la solució fàcil d’apujar impostos indirectes o la contribució de les rendes de la feina: gravar les rendes de capital i els ingents beneficis de les tecnològiques ha de deixar de ser un tabú i afrontar-se amb valentia”, demana la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .