Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Abril 2022


L’ocupació, sense una pujada salarial, genera treballadors pobres

• L’atur baixa respecte al març i el 2021, però la recuperació és més lenta per a les dones, augmentant la bretxa
• Puja la contractació indefinida, en major percentatge els contractes a jornada parcial

L’atur baixa a l’abril en 6.788 persones i respecte al 2021, però ho fa a dues velocitats, segons el gènere. Així, després de dos anys en què les feines feminitzades, com les de cures i neteja, van viure un auge en la contractació, l’atur femení torna a suposar gairebé el 56% del total.
La contractació indefinida ha suposat un 48% un rècord respecte a la total. “Una estabilitat necessària, i que esperem que sí que es doni realment, que la contractació indefinida no sigui un simple imperatiu legal que acabi en continus acomiadaments, sinó que es creu realment ocupació de llarga durada. És una tendència repetitiva i preocupant: quan es fan contractes indefinits, quan hi ha baixades de l’atur… les bones estadístiques sempre arriben abans als homes”, observa la secretària general de la USOC Maria Recuero.
Pel que fa a la contractació indefinida, Recuero, també incideix en una dada: “no n’hi ha prou amb tenir un contracte indefinit per tenir una ocupació. També ha de ser a jornada completa per tenir-ne suficient per viure. I, percentualment, creix més la contractació a jornada parcial que la que es fa amb jornada completa. 6 de cada 10 contractes indefinits són de jornada parcial; suposen el 59,24% dels contractes de caràcter indefinit”.
Finalment, la secretària general de la USOC recalca que “igual que no es pot viure d’una jornada parcial, tampoc d’un salari copejat per una inflació que coqueteja amb els dos dígits. Els salaris pugen per conveni de l’ordre del 2,5%. La reforma laboral no ha enfortit la negociació col·lectiva i és urgent recuperar la clàusula de revisió salarial lligada a l’IPC. Acabem de sortir al carrer, dos anys de pandèmia després, per celebrar el Dia del Treball. L’1 de maig, la USOC va deixar clar que la prioritat ara, per no tornar a tenir treballadors pobres, és apujar els salaris i controlar els preus”.

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged , .