Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Gener 2019


Un gener nefast urgeix el Govern a complir les seves promeses de plantejar les reformes laborals necessàries.

• La pujada de l’atur i el descens de l’afiliació a la Seguretat Social retornen l’estadística als anys centrals de la crisi

• La temporalitat suposa més del 84% de la contractació i els contractes indefinits són, majoritàriament, a jornada parcial

Ja ho vaticinava l’Enquesta de Població Activa que es va conèixer la setmana passada: l’expansió ha finalitzat i la recuperació de l’ocupació s’ha quedat a mitges. L’atur ha pujat, com cada gener, però ho ha fet a nivells de 2014, igual que la baixada d’afiliació a la Seguretat Social, que recorda a 2013; és a dir, els anys centrals de la crisi.

“Es compleixen set anys des que es va aprovar la Reforma Laboral. Ja vam advertir que no només no era la solució per crear ocupació, sinó que ha donat com a resultat més precarietat de la que hi havia. L’estadística és tossuda i ho demostra: augmenten els contractes formalitzats, però representa un 16% de contractació indefinida i, d’aquesta, més de la meitat és a temps parcial”, declara Maria Recuero secretària general de la USOC.

“Estem esperant que el Govern, que ja no pot qualificar-se de ‘nou Govern’ plantegi d’una vegada per sempre les reformes laborals necessàries i posi en marxa mesures pròpies que mitiguin els efectes de la Reforma Laboral. Aquests vuit mesos s’han caracteritzat en inacció absoluta i habitual cicle de mesos bons a costa de les engrunes setmanals de campanyes comercials i turístiques”, continua Maria Recuero.

“Els nostres joves segueixen sense trobar estabilitat ni accedeixen al mercat de treball en condicions dignes: els seus informes de vida laboral ocupen folis i folis que sumen uns mesos d’experiència en forma de desenes de contractes per dies. Al gener, han tornat a l’atur 2.487 menors de 25 anys, gairebé doblant en percentatge a la població adulta. Són la diana fàcil de les esgotadores campanyes nadalenques de jornades de 12 hores durant deu dies. Tampoc hi ha cap avanç en matèria de bretxa laboral de gènere. Aquest és l’ocupació que l’administració s’enorgulleix de crear i que al mes següent li esclata a la cara”, incideix la secretària general d’USOC, que afegeix que: “seguim esperant el Pla de Qualitat per a l’ocupació, el de la Indústria, el de la Reconversió Digital …, i ha passat gener i la carta als Reis Mags es va quedar en il·lusió”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .