Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Maig 2021


Llums i ombres després de l’històric descens de l’atur.

  • L’efecte rebot de la fi de les restriccions encoratja la contractació temporal en hostaleria i turisme
  • Baixen els contractes indefinits

Llums i ombres en conèixer les dades de l’atur de maig, que registra la baixada de persones aturades des que hi ha registres. Una bona notícia que alleuja la situació de gairebé 130.000 llars. A Catalunya es redueix l’atur en 15.368 persones, en relació a un any només significa una reducció d’un 0,28% “i que demostra que és un efecte rebot de la fi de les mesures més restrictives i de la volta del turisme i l’hostaleria”, analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.

La desocupació ha baixat en tots els sectors, incloent-hi els aturats de llarga durada; però, sens dubte, el gruix se l’ha endut Serveis: 12.471 persones menys a l’atur que representa el 81% de la reducció “No podem tornar a caure en apostar per un sol sector: el 2008 va ser la construcció i ara és el turisme el colpejat. La creació d’ocupació exprés no ofereix cap garantia de futur”, adverteix Recuero.

La creu d’aquesta desconeguda baixada de la desocupació “és la contractació indefinida. Ha baixat l’atur, han pujat els contractes totals i els temporals, però, pel que fa a abril, hi ha hagut menys contractació indefinida, s’ha reduït en gairebé un 5%. És com no haver après res de dues crisis tan dures: no es pot reconstruir sobre fang, sinó sobre sòlids fonaments que reflecteixin un canvi productiu amb vocació de futur. Millorar els números amb ocupació temporal o trossejat no pot ser motiu de celebració per part de Govern. Vam baixar un grau de febre, però seguim amb l’ocupació en pronòstic greu, tractant de pal·liar els símptomes. Pal·liar no és curar”, aclareix la secretària general d’USOC.

Recuero, alerta a més de les bosses de pobresa i el perill d’exclusió social de certs grups de població. Per exemple, les dones dupliquen als homes en el col·lectiu “sense feina anterior”, que engloba tant els que busquen la primera feina com als aturats de llarga durada, que han perdut la seva adscripció sectorial. “Especialment dramàtica és l’estadística de les parades de llarga durada majors de 45 anys, que suposen el gruix d’aquest col·lectiu les dones en risc d’exclusió”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .