Valoració de l’IPC maig 2021


Carburants, alimentació i habitatge continuen tocant la butxaca dels ciutadans.

  • Els preus a Catalunya van pujar fins al 2,6% al maig, cinc dècimes més que a l’abril

L’Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al maig en el 2,6%, cinc dècimes més que a l’abril. “Els preus segueixen en pujada constant, amb carburants, alimentació i habitatge al capdavant, que toquen directament la butxaca dels ciutadans”, recalca Maria Recuero secretària general d’USOC.

Durant el mes de maig el preu del transport es va encarir fins al 9,4%, amb els carburants aconseguint increments del 2,4%. L’alimentació va pujar un 0,8%, mig punt més que a l’abril, incrementant els preus de peixos, olis, carns i fruites. I l’habitatge, amb una taxa del 10,4%, pujada en què ha influït l’encariment de l’electricitat (0,6%) i el gasoil per a calefacció.

Els preus segueixen pujant mentre l’economia familiar roman sense canvis. “Fins al mes d’abril, la variació salarial mitjana pactada va ser de l’1,55%. La gran majoria de treballadors tenen els seus sous congelats i una gran incertesa sobre el futur. Gairebé 160.000 treballadors segueixen encara en ERTO. Davant la constant pujada de preus que marcarà aquest difícil any, cal reforçar i millorar els salaris, perquè el poder adquisitiu no es vegi minvat i contribueixi a reactivar el consum i l’economia”, reivindica Recuero.

L’augment dels preus incideix en engrandir les desigualtats socials, ja que tots aquells amb escassos recursos han d’afrontar aquestes pujades de béns que són necessaris per al dia a dia. “Per això des de la USOC exigim també que es reforcin les ajudes socials a col·lectius vulnerables i que aquells que cobren l’SMI rebin un nou increment”, conclou Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .