Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Març 2019


L’ocupació es ressent mentre els únics contractes que importen són els dels caps de llista.

• Temporal, a jornada parcial i masculí, així és el perfil dels llocs de treball que se segueixen creant
• El mercat laboral continua expulsant treballadors cap a la marginació de la llarga durada

La cursa electoral fa mesos que va començar i el mercat de treball funciona per inèrcia i amb el recel que precedeix tots els possibles canvis. La inestabilitat política i les mirades cap a un altre costat per la pugna electoral llasten emprenedoria, inversions i aposta per la contractació indefinida. “Estem veient una corba descendent que cada vegada és menys corba i menys descendent, i que encara l’arribada de l’estiu gairebé enganxada a l’atur que hi havia el 2018”, resumeix Maria Recuero secretària general de la USOC.

“La frenada ja és innegable, fins i tot amb un descens net en la contractació indefinida respecte a l’any passat, la traducció és que baixa l’atur, però no es crea ocupació: només es contracta i s’acomiada amb periodicitat de dies”, prossegueix Recuero.

L’atur a Catalunya baixa en els homes amb una reducció de 987 persones i puja a les dones amb més 85 persones; els contractes creixen entre els temporals; i els joves segueixen sense incorporar-se al mercat laboral creixent l’atur a 304 persones entre joves al mateix temps que creixen els aturats sense ocupació anterior; és a dir, aturats que passen a llarga durada.

“La ciutadania està farta de veure com el debat polític és sobre símbols matèries allunyades dels problemes socials i mentre les mesures per recuperar l’ocupació han desaparegut d’aquesta mediàtica campanya electoral que només busca filons entre les frases més originals o les ocurrències del líder de torn. El període electoral no s’ha de convertir en una aturada en les accions, sinó en un revulsiu de propostes o en una obertura a escoltar les dels altres, i ni tan sols els números, negre sobre blanc, aconsegueixen portar la campanya cap als problemes reals del país, que és que hem entrat en una recessió sense haver-nos recuperat de l’anterior. La prioritat ha de ser l’ocupació de qualitat i molt poc s’està parlant d’ell”, remata la secretària general de la USOC.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .