Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Octubre 2020


L’atur segueix pujant, regulant-se ell sol enmig de la caiguda d’activitat

  • Puja en gairebé tots els àmbits i sectors, i es disparen els demandants d’ocupació, on figuren els “ocupats” en ERTO
  • Es signen un 30% menys de contractes que abans de la crisi i un 36% menys pel que fa als indefinits

L’atur ha pujat com en qualsevol altre mes d’octubre. A Catalunya, ho ha fet en 6.358 persones, un 1,33% respecte al setembre i en un 25,12% comparant amb l’any 2019. Catalunya té 484.559 aturats, i aquesta pujada de l’1,33% podria ser la normal i assumible en un mes d’octubre. “Si no fos perquè hi ha 97.292 aturats més que l’any passat i seguim parlant de comportaments normals de l’atur. Quan hi haurà un mes anormal, en què es recuperin bona part d’aquests nous aturats que ha deixat la pandèmia? L’atur s’està regulant sol, sense cap mena d’al·licient en la creació d’ocupació”, adverteix Maria Recuero, secretària general d’USOC.

L’atur ha pujat en homes i en dones, en joves i en adults, i en tots els sectors, excepte una inapreciable baixada en el sector de la construcció. La contractació segueix desplomant-se, amb un 30% menys de contractes signats tant respecte al setembre com al conjunt del 2020 mirant a 2019. En el cas de la contractació indefinida, la dada és pitjor: un 36% menys que l’any passat.

“Però en el conjunt d’Espanya hi ha una xifra encara més dura que els gairebé 4 milions d’aturats, i són els més de 7 milions de persones que figuren com a demandants d’ocupació. Són gairebé 3 milions més que l’octubre del 2019. Per què? Perquè els regulats per ERTO o altres persones que són mal considerades com a ‘ocupades’, únicament de cara a les estadístiques, busquen i necessiten una ocupació. El país està en fora de joc respecte al futur: cal un estat d’alarma en l’ocupació, no la inacció esperant el mannà europeu, que ens sortirà molt car”, denuncia Recuero. Els demandants d’ocupació a 31 d’octubre ascendeixen a 7.276.760. D’ells, 2.819.589 figuren com a ocupats. En 2019, els demandants eren 4.485.284.

Aquestes dades d’ocupació insostenibles dels últims set mesos es tradueixen en el que ja sabíem: “setembre va duplicar la petició de prestacions, amb 1.194.915 sol·licituds, el 93% més que en 2019. Recordem que al setembre es va donar un buit de protecció entre el compliment dels sis mesos dels ERTE excepcionals i la signatura, no en la pròrroga, sinó en l’ampliació d’aquestes mesures fins al gener”, recorda la secretària general d’USOC.

“Sense crear ocupació i sense arribar a temps a donar cobertura social, centenars de milers de persones es veuen abocats al pou de la pobresa i l’exclusió, entrant a una roda de les prestacions que és l’últim recurs en què cap treballador entra per gust. Sense anar més lluny, la lletra petita del subsidi que coneixem avui deixa fora a 300.000 persones de qui ho necessiten i, d’aquí a tres mesos, es queda fora tothom”, sentencia Maria Recuero.

Posted in Notícies, Opinions, Valoració atur and tagged .