Valoració Atur Octubre 2023


L’atur puja a Catalunya, tot i tractar-se de l’increment més baix dels últims anys.

L’atur puja a Catalunya el mes d’octubre, després d’un setembre a la baixa. Concretament, 4.261 persones van perdre el lloc de feina (+1,27%) i el nombre total de desocupats es va situar a 339.693, segons les dades publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social aquest divendres passat.

Tot i l’ascens respecte al mes anterior, l’atur a Catalunya se situa en 8.303 persones menys respecte l’octubre de 2022 (-2,39%), el millor des del 2007. Per sexes, les dones van representar el 57,44% dels aturats a Catalunya, amb un total de 195.111, mentre que els homes, el 42,56%, amb 144.582. Tanmateix, l’ocupació va continuar pujant fins als 11.882 llocs de treball.

Respecte al mes anterior, l’atur va pujar a les quatre províncies catalanes, amb un 2,96% més d’aturats a Lleida, un 1,97% més en Girona, un 1,79% més a Tarragona i un 0,99% més a Barcelona. En l’àmbit interanual, va baixar en totes respecte a un any abans: un 6,77% menys a Lleida, un 4,03% menys en Girona, un 2,84% menys a Tarragona i un 1,8% menys a Barcelona.

Pel que fa al conjunt de l’estat espanyol, l’atur puja a l’octubre per tercer mes consecutiu fins a les 2.759.404 persones. En tres mesos, s’ha incrementat en 81.530 persones. Però, a més, si sumem uns altres no ocupats, la xifra de persones que no treballen ascendeix a 3.256.822. La pujada és visible en tots els sectors excepte a la construcció, per tant, no només els serveis s’han vist castigats per la fi de l’estiu, per exemple, tampoc la indústria contracta a la tardor. Únicament salven els números les contractacions en educació.

La secretaria general del sindicat, Maria Recuero posa de manifest que “la USOC porta advertint durant molt de temps que les dades d’ocupació no són per a fer triomfalisme, que la qualitat de l’ocupació és dolenta i que estem davant una desacceleració sense haver culminat la recuperació”, i per tant reclama que “no volem maquillatges, volem una ocupació estable de veritat”.

Recuero, en un exercici de reflexió, conclou que “malgrat que la taxa d’atur (8,5 %) ha estat la més baixa en un tercer trimestre des de l’any 2007, hi continuen havent 345.400 persones que, tot i voler treballar, no veuen satisfet el seu dret a una feina digna, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre, publicada per l’Institut Nacional d’Estadística”.

Així, “la pujada de l’SMI, l’enduriment de l’acomiadament, la vigilància del contracte fix discontinu i la baixada de la jornada laboral han de ser els protagonistes a l’àmbit polític ja a principi de l’any que ve”, conclou Maria Recuero.

#JoSocUSOC

NOTA ATUR OCTUBRE USOC

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged , , , .