Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Setembre 2018


No podem donar per fet que cada mes de setembre l’atur puja, hem de canviar el model productiu ja!

• El model productiu basat en el turisme impacta negativament a les comarques de Girona i Tarragona amb un increment de l’atur
• Els joves i les dones segueixen sent els col·lectius que més pateixen la precarietat

Setembre torna a donar el contrast a les dades d’ocupació a Catalunya i la xifra d’aturats registrats es redueix en 374 persones, quedant l’atur registrat 380.344. Les dades ofereixen contrastos molt acusats a les comarques de Barcelona, ja que l’atur es redueix en 4.547 persones i en canvi creix a Lleida en 950 persones, Girona en 1727 i Tarragona en 1496 persones. Des de la USOC, “no podem instal·lar-nos en la complaença que és el millor mes de setembre des de l’any 2014. L’atur puja tots els mesos de setembres i aquesta és la realitat que cal canviar, la del model productiu que ens aboca a donar per fet que amb la fi de la temporada turística puja l’atur”, accentua Maria Recuero, secretària general d’USOC.

La desocupació ha colpejat especialment als menors de 25 anys, que segueixen patint la precarietat de les ocupacions temporals, sense possibilitat de fer-se un forat amb continuïtat en el mercat de treball. L’atur ha pujat entre ells un 9,45%, “de la mateixa manera que persisteix la marginació del mercat laboral cap a les dones. En termes absoluts, l’atur femení ha pujat més del doble que el masculí, i les dones suposen el 59% dels aturats al nostre país”, continua Recuero.

Aquesta bretxa de gènere també es trasllada al model de contractació. “No podem fer res més que alegrar-nos de la petita pujada dels contractes indefinits. Al setembre, han suposat el 14%, una mica més del que estava sent habitual, però gairebé la meitat han estat a temps parcials els quals no arriben, moltes vegades, ni a una mitja jornada i són imposats mai triats per la majoria de treballadors i sobretot treballadores”, critica la secretària general de la USOC.

Un anàlisi més profund del sistema productiu ens reforça en la idea que la forta dependència dels serveis porta aparellada una major precarietat. Cal emprendre mesures i promocions de l’ocupació estable lligat a sectors productius que sí que fixen ocupació i riquesa per als treballadors”, conclou Maria Recuero, que afegeix que” el mercat laboral continua marginant a gairebé el 40% dels aturats, que ho són de llarga durada i ja no tenen cap tipus de cobertura social”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .