Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Setembre 2019


Les conversions de contractes en frau posen la nota positiva d’un altre setembre llastat per Serveis.

• El 33% dels contractes indefinits són conversions i no contractacions

• Les dones en atur són el 57% del total, els joves tripliquen a les altres edats

El mes de setembre repeteix pujada de l’atur per tercer mes consecutiu a Catalunya amb 1.205 persones aturades de més, que s’incrementa en tots els sectors excepte en la indústria que es redueix en 866 persones.

El triple de dones han perdut la feina davant els homes, i també gairebé el triple de menors de 25 anys enfront dels de més edat, “els dos grans col·lectius, dones i joves, més colpejats per la precarietat i la temporalitat”, lamenta Maria Recuero secretària general d’USOC.

Pel que fa a aquesta temporalitat, “observem un repunt de la contractació indefinida, que ha suposat el 15% dels contractes. No obstant això, en veure aquest tipus de contractes observem que no es deu a una tendència, sinó a la neutralització d’una part del frau: pràcticament el 33% no corresponen a contractació indefinida inicial, sinó a conversions, fruit de la campanya de regularització d’inspecció de Treball”, continua Recuero.

“La lluita contra el frau en la contractació ha de ser una constant, no únicament fruit de campanyes estiuenques. Part de la mala qualitat de l’ocupació del nostre país es deu a l’abús de la il·legalitat per evadir impostos i deixar al treballador en una posició més feble. El percentatge principal, però, és fruit de la brutal dependència estacional del turisme, que ens està avisant del seu esgotament. Cal treballar en crear focus d’ocupació estable que no depenguin que trenqui un “tour operator” o que altres països es posin de moda. I, per prendre aquestes decisions, la imprudència política ha decidit postergar les decisions a febrer o març de 2020, quan els problemes d’avui haurien de ser atacats ara, no deixar-los per més endavant, les persones a l’atur no poden esperar els resultats electorals per prendre decisions urgents en el nostre precari i deteriorat mercat de treball”, conclou la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .