Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Setembre 2020


Els serveis públics tiren de l’ocupació, mancat de nous impulsos.

  • Parlar del millor mes de setembre en tres dècades resulta d’un conformisme insultant, partint d’un + 28% interanual.
  • S’ha perdut un mes en reunions mediàtiques per prorrogar les mesures de protecció i no s’ha treballat a potenciar el creixement.

2.441 persones aturades menys en finalitzar aquest mes de setembre a Catalunya. Podríem mirar la xifra amb ulls lleugerament benèvols si fos qualsevol altre any per aquestes dates: fi de temporada turística, milers de treballadors temporals a l’atur fins a l’estiu que ve.
No obstant això, “ens resulta d’un conformisme insultant parlar del millor mes de setembre a tres dècades. Tenim un 28% més d’atur que l’any anterior, i recuperar un 0,5% no és per presumir de res. Ens mantenim amb 478.201 persones a l’atur mentre encarem una tardor plena d’incerteses. Els deures estan per fer i, amb mesures només de contenció, seguirem depenent que el mercat laboral es corregeixi sol, a força de dècimes”, analitza Maria Recuero, secretària general d’USOC.
Recuero apunta igualment que “l’ocupació creada, les noves altes en la Seguretat Social que són 11.106 persones, no vénen d’una recuperació ni tan sols tímida de l’economia, sinó del reforç dels serveis socials. Les obligades cobertures, insuficients majoritàriament, de personal sanitari, de cures i docent han millorat les altes. La nostra estructura laboral segueix caient en estereotips. Per això, quan el 98% de les noves afiliacions a la Seguretat Social són de dones, és fàcil concloure que la nova ocupació és ocupació pública i, només molt residualment, nous impulsos industrials i digitals. Públic i interí: temporal, jornades parcials … Els mateixos errors del turisme, portats a unes plantilles minvades per anys i anys de retallades”.
La secretària general d’USOC recorda que “d’una banda, les mesures de protecció generen inseguretat, sempre revalidant-les en l’últim minut. En aquesta ocasió, en la nova pròrroga dels ERTO, limitades a uns sectors concrets i per un període establert que finalitza el 31 de gener, sense que hi hagi una lògica d’aquesta decisió temporal. Però, d’altra banda seguim sense tenir impulsos per aquests projectes que ha de liderar la nova ocupació. No es pot perdre un mes en reunions mediàtiques per tapar forats i després lamentar-nos que anem tard en posar en marxa els sectors tecnològics que marcaran el futur immediat i dinamitzaran l’ocupació que ens falta”.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .