Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Setembre 2021


Se segueix creant una ocupació temporal i parcial, amb una aturada encara per sobre del precovid.

  • Setembre tanca encara sense recuperar els nivells anteriors a la pandèmia.
  • La contractació indefinida segueix penalitzada per l’abús de contractes que haurien de ser inicialment indefinits i acaben en conversions.

L’atur va baixar al setembre a Catalunya fins a les 378.470 persones, amb una reducció de 12.658 persones de les quals correspon al sector serveis en un 81,5%. Una bona tendència, que baixi l’atur en un mes en què tradicionalment puja, però que està encara una mica per sobre de les dades prèvies a la pandèmia i que cal analitzar juntament amb la qualitat de l’ocupació creada i les encara 239.230 persones que, un any i mig després d’esclatar la pandèmia, segueixen en regulació temporal d’ocupació. Al setembre de 2019, l’últim previ a la covid, la xifra d’aturats, tot i haver pujat aquest mes, era de 372.623, encara 5.847 persones menys de les registrades actualment.

“És normal que, a l’acabar un estiu en el qual el turisme no ha estat al cent per cent, no es registri la tradicional pujada d’aturats dels que tanquen la temporada, ja que aquesta temporada no ha estat habitual. Aquests aturats cal buscar-los en els més de 200.000 que segueixen en ERTO i que amb prou feines han pogut treballar en mesos”, analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.

A més, Recuero incideix que la sortida de l’atur es produeix “seguint els vells patrons de temporalitat no justificada i parcialitat. Del total de contractes subscrits al setembre, el 16,4% van ser indefinits, amb un 73% d’ells inicialment indefinits i la resta, conversions. Gairebé totes aquestes conversions procedeixen de contractes que, majoritàriament, no haurien de ser temporals, com els d’obra i servei o circumstàncies de la producció, que emmascaren una necessitat estructural. Darrere aquestes conversions, sol haver-hi una denúncia d’Inspecció i no un canvi real de mentalitat. El contracte base ha de ser l’indefinit, amb una justificació real d’un contracte temporal”.

Així, en els contractes temporals signats aquest mes, 279.414, torna a donar-se que “pràcticament tots es justifiquen sota aquesta modalitat de contractació, el 89%. Un contracte temporal serveix per sortir de l’atur, però no s’està creant un lloc de treball. Perquè, a més, més d’un terç dels contractes temporals pateixen la doble precarietat de ser, a més, de jornada parcial”, apunta la secretària general d’USOC.

“El Govern segueix el camí d’anteriors executius: tractar de maquillar l’estadística global amb ocupació precària i a granel. Seguim amb un nombre de contractacions estratosfèric respecte als països de la UE, de molta pitjor qualitat per poder destruir al cap de poc temps. I, així i tot, les nostres taxes d’atur i d’atur juvenil són vergonyoses. Alguns no haurien d’alegrar-se de construir un futur laboral de cartró. Sense grans reformes, serà qüestió de temps que una mica d’aire el torni a llençar tot en orris”, conclou Maria Recuero.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .