Valoració de l’IPC Febrer del 2025


L’IPC puja un 3,1% i complica, encara més, el cost de la vida a Catalunya.

Segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística, l’IPC puja un 3,1% en relació a febrer del 2024, una dècima més que la taxa anual del gener, i un 0,5% respecte al mes immediatament anterior.

La taxa d’inflació subjacent, la que no inclou l’energia ni aliments no elaborats, queda al 2,2%, dues dècimes menys que el mes passat.

Productes com el cafè i la xocolata continuen disparats, amb una variació mensual del 4,1% i el 3,8%, respectivament. La fruita fresca o refrigerada també augmenta gairebé 5 punts. L’electricitat ha augmentat un 0,9%, una dada similar a la pujada del gasoil (0,8%) i la gasolina (0,5%).

Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC “l’encariment sostingut del cost de la vida torna a posar en evidència la fragilitat del model econòmic actual, on els salaris no avancen al mateix ritme que els preus. L’augment de l’IPC no només afecta el consum immediat, sinó que també té un impacte a llarg termini en la desigualtat social”.

Per províncies, la variació interanual de l’IPC al febrer és del 3,4% a Lleida, el 3,1% a Tarragona i Barcelona i el 2,9% a Girona. Respecte a gener, els preus van pujar un 0,5% a Barcelona, Girona i Lleida, ​​i un 0,4% a Tarragona.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’IPC se situa en el 3%, augmentant una dècima respecte a gener i consolidant cinc mesos consecutius de pujades. Aquest repunt col·loca l’indicador al mateix nivell que al juny de l’any passat, un fet que evidencia la falta de mesures efectives per a contenir els preus.

La secretària general de la USOC subratlla que “calen polítiques que desvinculin els preus de serveis essencials, com l’energia, de les fluctuacions especulatives del mercat. A més a més, és necessari que els salaris creixin de manera real i sostinguda per tal de garantir la recuperació del poder adquisitiu i enfortir el consum intern”.

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , , .