Valoració de l’IPC Novembre del 2022


L’IPC baixa fins al 6,4% al novembre, però el preu de
l’alimentació continua en ascens.

L’INE ha confirmat avui la dada avançada de l’IPC de novembre, que es queda en el 6,4% a Catalunya. S’encadenen així quatre mesos de caiguda dels preus, que ofereixen un lleuger respir, tot i que l’alimentació torna a repuntar i el seu preu torna a pujar aquest mes. Pel que fa a les dades a Espanya, també es confirma la dada que va avançar l’INE i se situa al 6,8%.

“L’electricitat i el preu dels carburants han descendit, però omplir la cistella de la compra ens surt moltíssim més car que fa un any. El que més ha pujat és el sucre, més d’un 50%, però també s’observen pujades a l’oli i la llet d’un 30% i als cereals d’un 20%”, apunta Maria Recuero, secretària general de la USOC.

Aquest increment elevat dels preus dels aliments es continua produint en un context econòmic d’incertesa, en el qual els salaris es continuen ressentint. “Els salaris pactats en conveni fins a novembre van créixer de mitjana un 2,69% i alguns van tenir la sort d’aconseguir pujades de fins al 4,1%, segons dades de l’Agència Tributària fins a octubre. Però la realitat és que la majoria dels salaris a Espanya pateixen una pèrdua de poder adquisitiu acumulada de 13 punts en els últims dos anys”, denúncia Recuero.

Amb la dada de l’IPC del mes de novembre també hem conegut el percentatge d’increment de les pensions, que es revaloraran un 8,46% l’any vinent, en calcular-se la mitjana de la inflació general anual. En aquest sentit, des de la USOC reclamem a les empreses responsabilitat i en conseqüència, que apliquin pujades de salari que permetin als treballadors portar una vida digna. A més a més, també reclamem al Govern que actuï i blindi les pensions.

Posted in Valoració IPC and tagged , .