L’Índex de Preus de Consum (IPC) repunta tres dècimes a l’octubre a Catalunya i se situa en el 2%.
L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha despuntat tres dècimes a l’octubre a Catalunya i s’ha situat en el 2%, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). També ressalta que l’indicador subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha baixat una dècima, fins al 2,6%.
Els preus que més van pujar respecte al mateix mes d’un any abans van ser els hotels, cafès i restaurants (4,5%); l’habitatge (4,4%), begudes alcohòliques i tabac (4,2%) i altres (4,1%). Van créixer en grau més baix els preus de l’ensenyament (2,7%); aliments i begudes no alcohòliques (2%); medicina (1,7%); vestit i calçat (1,5%), oci i cultura (1,4%).
Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC “la pujada dels carburants i l’electricitat ha impactat de ple en les despeses de les llars, dificultant l’economia diària de moltes famílies i col·locant més pressió sobre els treballadors amb salaris ajustats”.
Recuero adverteix que “aquest repunt de la inflació, per petit que sembli, pot repercutir en el consum, ja que moltes llars es veuen obligades a reduir la despesa en béns i serveis no essencials per fer front als increments en les necessitats bàsiques”.
Per províncies, la variació interanual de l’IPC a l’octubre se situa en el 2,2% a Lleida, en el 2% a Barcelona, en l’1,9% a Girona i en l’1,6% a Tarragona. Respecte a setembre, els preus pujen un 0,9% a Lleida, un 0,7% a Tarragona, un 0,4% a Barcelona i també un 0,4% a Girona.
Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’IPC interanual se situa en l’1,8%, tres dècimes més que en el mes anterior (1,5%), i la taxa anual de la inflació subjacent també puja, en aquest cas una dècima, fins al 2,5%.
La secretària general de la USOC subratlla “la importància de les negociacions col·lectives per assegurar que els increments salarials s’ajustin a l’augment del cost de la vida”. Finalment, Recuero reitera “la necessitat que el govern implementi polítiques per estabilitzar els preus dels productes bàsics i moderar l’impacte de la inflació en els serveis essencials”.