Valoració de l’IPC setembre 2021


Els preus prohibitius de llum i combustibles es mengen els salaris i posen en risc l’activitat.

  • L’IPC registra una pujada històrica del 3,7%, acorrala famílies i posa en risc l’activitat productiva
  • Urgeix recuperar la clàusula de revisió salarial lligada a l’IPC, mesura de la qual ha de donar exemple l’Administració

L’IPC de setembre ha confirmat la xifra avançada, desorbitada, històrica; la més gran en 13 anys, quan la crisi financera estava en el punt de mira: 4%., en el cas de Catalunya el 3,7%. La pujada dels preus de la llum i dels combustibles acorrala a centenars de milers de famílies i, per primera vegada, s’ha confirmat el risc real d’una aturada de l’economia per no poder afrontar el cost de l’energia.

“Cal atendre les demandes del sindicat dirigides al govern i a la ministra de Transició Ecològica a prendre mesures urgents per frenar la pujada de la factura elèctrica per risc de parades productives, la primera siderúrgica va anunciar que havia de detenir la seva activitat per l’elevat cost de l’energia. Una situació extrema que pot repetir-se i que ja està asfixiant milers d’autònoms i petites empreses”, adverteix Maria Recuero, secretària general d’USOC.

“Segons les últimes dades oficials, que utilitzaven xifres de 2019, la pobresa energètica afectava una de cada deu llars. No havia arribat ni la Covid, ni el confinament ni la vergonyosa pujada de la llum que estem vivint aquest any. L’hivern està a la volta de la cantonada i milers de famílies ja no poden assumir factures d’entretemps. Europa no pot rentar-se les mans, però també li ha posat deures a les administracions. Deures que portem demanant al Govern des que va començar l’escalada: baixada d’impostos, la llum és un bé necessari, no té sentit que estigui gravat amb el 21% d’IVA”, reitera Recuero.

La secretària general d’USOC incideix que una pujada de tal magnitud en els preus “obliga a pujades salarials en consonància. L’SMI ha pujat un 0,53% aquest any, per a les pensions mínimes anuncien un 3% i per al personal públic, un 2%. Hem de lluitar en cada taula de conveni per recuperar la clàusula de revisió salarial lligada a l’IPC o els treballadors seguiran empobrint-se any a any”.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .