Valoració de l’IPC Setembre del 2022


L’IPC segueix més que triplicant la pujada salarial.

  • L’augment de preus de setembre ha afectat, sobretot, a l’alimentació bàsica.

 L’IPC confirma el seu descens al setembre després de donar-se a conèixer la dada definitiva, però aquesta caiguda encara deixa un inassumible 8,5% de pujada general de preus a Catalunya, elevant aquesta xifra al 8,9% a l’estat espanyol..

La taxa de variació anual de l’IPC a Catalunya al setembre de 2022 ha estat del 8,5%, 17 dècimes inferior a la del mes anterior. La variació mensual de l’IPC ha estat del -0,8%, de manera que la inflació acumulada al 2022 és del 5,1%.

Cal destacar la pujada del 1,4% dels preus de vestits i calçats fins a situar la seva taxa interanual en el 5,8%, que contrasta amb el descens del -4,4% dels preus de l’habitatge, amb una variació interanual del 13,9%. Finalment, destacar que puja un grup bàsic: l’alimentació. Entre els aliments que més augmenten el seu preu, es troben els més necessaris: llegums i hortalisses, llet, formatge, ous i carn.

Aquest 8,5% de pujada, que es preveu com a tònica general de l’IPC fins a final d’any, contrasta amb els augments salarials dels qui els han tingut, ja que poden arribar a triplicar-los.

“És el cas de la pujada per conveni, que es va quedar en el 2,6%. Aquest increment mig afecta a una mica menys de 7,6 milions de treballadors. En canvi, els que cobren el SMI han vist una pujada del 3,6% aquest any i els empleats públics, un 2%, que podria corregir-se al 3,5%. El resultat de tot plegat és que tots els treballadors s’estan empobrint enguany i no hi ha solucions a curt termini per a corregir aquesta pèrdua salarial”, resumeix Maria Recuero, Secretària General de la USOC.

Maria Recuero recorda que “encara que la guerra d’Ucraïna i els moviments geopolítics influeixen, el context inflacionari ve de més enllà de la invasió russa. Al 2021, l’IPC ja va tancar al 6,5%, sense guerra, i els salaris ja van quedar-se en una pujada entorn el 2,5%. Per això, una de les peticions de la USOC és reforçar la negociació col·lectiva, blindant novament les pujades de convenis a l’IPC, mitjançant la clàusula de revisió salarial”.

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , .