Valoració Enquesta Població Activa 1r trimestre de 2018


“Tenir gairebé 458.700 persones en atur a Catalunya demostra que segueixen sense escometre les reformes que calen”.

Maria Recuero, secretària general de l’USOC, afirma que l’EPA demostra que hi ha motius de sobres per sortir al carrer l’1 de maig.

La recuperació econòmica que demostren les grans xifres macroeconòmiques segueix sense traduir-se en la millora de l’ocupació a Catalunya, tal com reflecteix la primera onada de l’EPA d’aquest 2018. L’atur ha baixat en 20.600 persones i en tèrmits interanuals s’ha reduït en 118.000 persones.
“Tot i que s’ha reduït l’atur a Catalunya i augmentant en la resta d’Espanya, la temporalitat ha pujat respecte a la de fa un any, el que significa que no s’ha creat ocupació de qualitat i que aquest creixement no ha arribat als salaris i a una creació d’ocupació estable”, analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.
La majoria dels que han perdut el seu lloc de treball eren contractats temporals, “reflex d’un mercat laboral on més del 26% dels treballadors pateixen la precarietat d’una temporalitat que es tradueix en encadenament de contractes per dies o setmanes”, reitera Maria Recuero, ja que “trimestre rere trimestre ens arriben dades similars, problemes ja endèmics del mercat laboral espanyol, com les jornades parcials involuntàries per a dones o l’augment de l’atur entre els majors de 55 anys, que es traduirà en jubilats a la vora de la pobresa”.
Segons la secretària general de la USOC, “a les portes de l’1 de Maig, no podem deixar de dir que hi ha motius de sobres per sortir al carrer a protestar per la falta d’ocupació, per uns salaris que segueixen sense recuperar-se a l’una que creixen els beneficis de les grans companyies de l’IBEX. Ja està bé que el deute de la crisi segueixin pagant-la els mateixos. Per això en aquest Primer de Maig des de la USOC volem remarcar que el deute milionari que s’ha pagat encara és un deute pendent amb els treballadors en matèria d’ocupació de qualitat, salaris i pensions”. Maria Recuero afirma: “tenir gairebé 3,8 milions d’aturats i fregar el 17% de taxa d’atur deu anys després de l’inici de la crisi no és compatible amb sortir dia rere dia a anunciar que estem en plena recuperació. Això demostra que segueixen sense escometre les polítiques i reformes que realment fan falta”.

Posted in Opinions, Valoració EPA and tagged .