Logo USOC ICO

Valoració Enquesta Població Activa 3r trimestre de 2020


L’estiu Covid dispara l’atur i l’abús dels horaris.

  • L’atur creix pel que fa al segon trimestre d’aquest any i al 2019; i, tot i que puja l’ocupació, aquesta comptabilitza als regulats per ERTO
  • La pandèmia ha potenciat el teletreball, però també l’abús de la flexibilitat: creix el percentatge de persones que han de treballar dissabtes, diumenges, tardes i nits

L’EPA del tercer trimestre segueix el sender de la resta d’estadístiques i ens mostra un estiu marcat per la pujada de l’atur trimestral i anual, a més, d’un augment irreal de l’ocupació, ja que té en compte als treballadors en ERTO. En dades, l’atur ha pujat en 355.000 persones (10,54%) respecte a juny; i en 508.000 (+ 15,82%) si mirem el 2019. Així, fins a comptabilitzar ara 3.722.900 persones a l’atur.

A Catalunya l’atur afecta 506.000 persones el 13,23% de la població activa i l’atur ha crescut en l’últim trimestre en 33.600 persones i un increment anual de 84.500 persones.

L’ocupació, segons l’Enquesta de Població Activa, va millorar. Es va incrementar en 569.600 persones, però amb un parany estadístic: els 19.176.900 ocupats inclouen a persones en ERTO. L’ocupació pública ha crescut a millor ritme que l’ocupació privada, “una tendència que esperem que segueixi així, ja que les plantilles de les administracions portaven anys en el xassís i cal reforçar-les per garantir els serveis públics. A més, l’efecte d’ocupador públic contribueix a dinamitzar la contractació en el pitjor moment laboral de la nostra història. Però ull, l’Administració és la primera que ha de donar exemple de condicions laborals i ha d’estabilitzar aquesta ocupació tan aviat com la pandèmia ho permeti”, adverteix Maria Recuero secretària general d’USOC.

L’estiu va destruir ocupació sobretot en Serveis, i més temporal que indefinit, encara que també aquest ha baixat. Ha caigut la xifra d’autònoms per negocis que ja s’estan veient abocats al tancament. “La protecció especial de l’ocupació a través dels ERTO ha d’anar aparellat a les mesures excepcionals. Per tant, si l’estat d’alarma es prorroga fins al maig, ho ha de fer la regulació laboral, sense esperar el 31 de gener a les 23 hores per ampliar els ERTO”, demana Recuero.

A més, la secretària general d’USOC urgeix a posar en marxa els projectes europeus lligats a l’economia sostenible, “la nova ocupació, els llocs de treball que es crearan de veritat per sortir d’aquesta crisi”.

La pandèmia ha arrasat amb milers de llocs de treball, “però no per això cal plegar-se a qualsevol disponibilitat en els quals es mantenen. La crisi de la covid està suposant polvoritzar una sèrie de drets laborals en els quals hem trigat anys a avançar, i que són els relatius al descans setmanal, la racionalització d’horaris i la conciliació”, introdueix Recuero.

En aquest sentit, “estem contents per la seguretat de tots que s’hagi fet una aposta pel teletreball. Ha baixat el percentatge d’aquesta modalitat pel que fa a l’EPA del confinament, però és lògic: a l’estiu molts treballs són d’atenció i servei presencial. No obstant això, van treballar així el doble de persones que en 2019. Però treballar a casa no vol dir perdre els drets laborals o una disponibilitat absoluta”, continua la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració EPA and tagged .