Valoració IPC Abril 2020


L’alimentació, afectada per l’especulació durant el confinament.

  • L’IPC d’abril registra una pujada del 10,4% en llegums i hortalisses i augments en altres grups d’alimentació
  • Molts productes no han pogut mesurar-se per primera vegada, al no estar disponibles durant tot el mes

L’alimentació i altres productes bàsics durant el confinament han apujat els seus preus en un 1,1% de mitjana respecte al març, molt per sobre del conjunt de productes que l’IPC ha pogut mesurar (+ 0,3%).

A Catalunya els preus han pujat respecte al mes de març en un 0,3% i amb una inflació interanual en un -0,7%
L’Institut Nacional d’Estadística reconeix en la seva anàlisi mensual de la inflació que aquest passat abril ha estat atípic, al no poder avaluar gran part dels productes de la cistella per no estar disponibles per a venda. “Tot i això, els que l’estaven, molts d’ells bàsics, han sofert un considerable augment de preus en un context d’empobriment sobtat de les famílies. Els llegums i hortalisses fresques han pujat en més d’un 10%, sent la base de la nostra alimentació. I això es dóna mentre moltes llars han passat tot abril sense rebre cap ingrés per haver passat al sistema de prestacions per desocupació o ERTE i no haver estat tramitades a temps”, alerta Maria Recuero secretària general d’USOC.

L’INE ha elaborat una cistella específica de productes i serveis relacionats amb el consum durant el confinament. “Entre aquests ‘béns covid-19’, la majoria aliments, es donen pujades de més del 2 i el 3%, com patates, peix i marisc, o productes envasats com pizzes i sucs. Però també altres compres imprescindibles durant aquesta època, com els productes de neteja, han patit pujades aprofitades, amb l’1,2% “, crida l’atenció Recuero.

En un context en què “els ciutadans no només necessiten aquests productes, sinó que per complir amb els moviments mínims no poden permetre anar a diversos establiments i comparar, esperem que Consum rastregi i actuï amb contundència davant possibles abusos”, demana la secretària general d’USOC Maria Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .