Valoració IPC de gener del 2022


La pujada dels preus triplica la dels salaris

  • El 6,1% del primer IPC del 2022 triplica la pujada salarial i duplica la de l’SMI
  • Els preus d’energia i transport, sense una contenció, amenacen tot el sistema productiu

Gas, transport, pa, roba… la llista bàsica de la compra i subministraments comença l’any igual que el va acabar: en una escalada inassumible per a unes butxaques que no creixen de la mateixa manera. L’IPC del gener se situa en el 6,1%, i a Catalunya en el 5,9% amb prou feines 2 dècimes per sota de l’històric final del 2021.

Una pujada que duplica la de l’SMI, és a prop de triplicar la de les pensions i triplica la pujada mitjana per conveni (2 %). La llum, per la seva banda, va baixar lleugerament respecte al desembre, però el seu cost continua condemnant a la pobresa energètica milions de llars a Espanya i condemnant-ne d’altres a dedicar-hi bona part dels seus ingressos.

A més, “els preus de rècord marcats pels combustibles ens fan témer una repercussió a curt termini, pels costos del transport, en tota mena de productes de primera necessitat, com l’alimentació”, adverteix Maria Recuero secretària general d’USOC

“Necessitem un gran pacte pels salaris, un pacte real, no pas un nou AENC de l’1 o l’1,5 %. Els treballadors no poden aguantar més, portem anys de pèrdues salarials que no es corresponen amb el cost real de la vida. Necessària pujada salarial i contenció dels preus de l’energia i el transport. Indústria, autònoms, serveis… tots els sectors estan patint uns sobrecostos que penalitzen el sistema productiu”, considera Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged , .